De FIA heeft een nieuwe technische regel aangekondigd die de flexibiliteit van de achtervleugel beperkt. Eerder werd al aangekondigd dat er strikter gecontroleerd zou worden op de voorvleugel, en nu richt men zich ook op de bovenste flap van de achtervleugel. Dit moet voorkomen dat teams een ‘mini-DRS’-effect creëren.
Tekst: Nils Bovijn – Foto: F1
Op een recht stuk komt er druk op de achtervleugel. Als de vleugel flexibel is, kan deze door die druk naar achteren buigen. De luchtweerstand neemt dan af, waardoor de topsnelheid toeneemt. Dat effect is altijd aanwezig, maar F1-teams spelen met de toegestane marges. De FIA heeft een limiet ingesteld voor hoeveel beweging er bij de achtervleugel mag zijn, maar teams blijven de grens opzoeken. Het gebruik van flexibele vleugels om downforce te vergroten en luchtweerstand te verminderen is al langer bekend. Door de jaren heen zijn de FIA-testen strenger geworden. In 2021 beschuldigde Mercedes Red Bull van het gebruik van een flexibele achtervleugel. De FIA introduceerde toen gele markeringen om de buiging te meten.
Mini-DRS
Na de Grote Prijs van Azerbeidzjan vorig jaar werd bekend dat McLaren reed met een illegale achtervleugel. De plaat die normaal omhoog gaat bij het gebruik van DRS, begon al door te buigen terwijl het DRS gesloten was. Alleen de hoeken van de plaat kwamen omhoog. Door de speling kon er gemakkelijker lucht doorheen, wat de luchtweerstand verminderde en de snelheid op het rechte stuk verhoogde. Het werkte als een soort ‘mini-DRS’. McLaren moest uiteindelijk hun achtervleugel aanpassen.
McLaren onder de loep
Na de Grote Prijs van Australië verschenen er op sociale media beelden waarop te zien was dat de DRS-flap van McLarens achtervleugel naar achteren boog. Na klachten van Red Bull over het ‘illegale’ onderdeel greep de FIA in. Ze kondigde strengere controles aan. De nieuwe technische regel bepaalt dat de afstand tussen het hoofdpaneel en het paneel eronder van de achtervleugel maximaal 0,5 millimeter mag variëren. Haas en Alpine hebben hun achtervleugel intussen versterkt. Pierre Waché, technisch directeur van Red Bull, vermoedt dat ook McLaren en Mercedes zo’n vleugel gebruiken. McLaren zelf beweert echter dat hun vleugel geen aanpassing nodig heeft, omdat deze legaal is.
Het einde van dit verhaal is nog niet in zicht, want vanaf de Grote Prijs van Spanje komen er ook strenge controles voor de voorvleugels.