Na de gladde asfaltwegen van Monte Carlo en de bevroren sneeuw van Zweden, gaat het wereldkampioenschap rally op 20 maart verder naar de uitgestrekte vlaktes van Afrika voor de Safari Rally Kenya. De rally beslaat een totaal van 384 km en voert de rijders door uitgestrekte vlaktes, rotsachtige paden en modderige secties. Nu het regenseizoen in Kenia begint, zullen de omstandigheden snel kunnen veranderen, wat de rally extra lastig kan maken.
Tekst: Nils Bovijn – Foto: Hyundai WRC
Gedurende vier dagen zullen de teams zich een weg banen door de uitgestrekte vlaktes van Kenia. Ze moeten meer dan 380 kilometer ruw terrein, rotsachtige paden en modderige secties overwinnen. Het onvoorspelbare weer en het regenseizoen zorgen ervoor dat rijders altijd waakzaam moeten blijven.
Dominantie Toyota
In Kenia zal Toyota proberen zijn dominantie van dit seizoen voor te zetten. Het Japanse merk won de eerste twee rally’s van het seizoen, en heeft sinds 2021 alle edities gewonnen in Kenia. Het team is goed vertegenwoordigd met uiteraard WK-leider Elfyn Evans (Toyota). Takamoto Katsuta (Toyota) heeft een uitstekende staat van dienst in Kenia en is er ook bij. Hij behaalde drie podiumplaatsen in slechts vier deelnames. Met de winnaar van de vorige editie Kalle Rovanperä (Toyota), blijft Toyota de favoriet om opnieuw de bovenste plaatsen te behalen. Voor debutant Sami Pajari zal deze editie een leerproces worden. Sébastian Ogier (Toyota) is niet aanwezig. Hij rijdt uiteraard een parttime seizoen.
Moeilijke start Hyundai
Hyundai kende een gemengde start van het seizoen. Wereldkampioen Thierry Neuville (Hyundai) eindigde tijdens de Rally van Zweden op het podium na een teleurstellende Rally van Monte Carlo. Hij staat momenteel vierde in het WK-klassement. De wereldkampioen heeft tot nu toe nog niet veel succesvolle momenten gekend in Kenia. Zijn beste resultaat is er een vijfde plaats.
Neuville zelf is zich bewust van de moeilijkheden in Kenia en vertelt: “Safari Rally Kenia is heel anders dan elke andere rally. Ondanks dat het ruig is zoals Griekenland, kunnen de omstandigheden, het weer en de ondergrond in Kenia heel snel veranderen. Het is daar regenseizoen, dus als er neerslag valt, is dat erg veeleisend, zowel voor de auto’s als voor ons zicht. De ruwheid van het terrein verandert van jaar tot jaar; daarnaast zijn er een paar nieuwe etappes en andere die in de tegenovergestelde richting van de vorige keer worden gereden. Desondanks moeten we slim rijden. We moeten goed voor de auto zorgen en uit de problemen blijven.”
Munster kijkt uit naar Kenia
Een andere rijder die het in Kenia het goed zou kunnen doen, is de Belg Grégoire Munster (M-Sport Ford). Hij behaalde ritwinst in de Monte Carlo, maar moest opgeven op de laatste dag. Hij pakte uiteindelijk zijn eerste punten van het seizoen in Zweden en kijkt nu uit naar de uitdaging van de Safari Rally. Munster zelf zegt: “Ik kijk erg uit naar Safari Rally Kenia, het is waarschijnlijk mijn favoriete evenement op de kalender. Je maakt daar dingen mee die je nergens anders ziet – niet alleen met de wilde dieren, maar ook met de lastige omstandigheden. De hevige regen kan heel intens zijn en het terrein verandert altijd, zodat je een klein circuit moet kiezen midden tussen hoge grasvelden, wat echt bijdraagt aan het karakter van het evenement.”
Nieuwe etappes en wijzigingen
De Safari Rally 2025 kent nieuwe en gewijzigde etappes. De Super Special Stage Kasarani is nu een dual-lane race in omgekeerde richting in het Kasarani Stadion. Mzabibu, een nieuwe KP op de Morendat Farm, biedt technische uitdagingen en uitzichten voor fans. Camp Moran is een nieuwe proef langs de Great Rift Valley met smalle paden en rotspartijen. De proeven Loldia en Elmenteita worden dit jaar in omgekeerde richting verreden. Kedong is ingekort, maar bevat nog steeds de beroemde Miti Mbili jump en zandstukken. Tot slot, Hell’s Gate, de Wolf Power Stage, krijgt een nieuwe finish bij Fischer’s Tower.
Overzicht klassementsproeven
- Donderdag start de rally al met twee klassementsproeven over 14 km. De start is om 11u05.
- Vrijdag staan er acht proeven op het menu over een afstand van 157 km. De ochtendlus begint om 5u28. De middaglus om 11u45.
- Zaterdag brengt nog eens zes klassementsproeven over 146 km. De rijders beginnen ’s ochtends om 6u35 met de eerste doortocht van Sleeping Warrior. In de middag beginnen ze om 13u05.
- Zondag eindigt de rally met vijf klassementsproeven over een totale afstand van 66 km. De tweede passage van Hell’s Gate 2 vormt de Power Stage. De dag start om 4u42. De Power Stage begint om 14u15. Rond 13u30 kennen we de winnaar.