Het werd de 25ste editie voor de Ronde door Vlaanderen. Voor vele organisaties zou dat het signaal zijn geweest om iets helemaal speciaals te doen. Maar Autostal Hemicuda bleef trouw aan de bron, met een lange rit langs alle gemeenplaatsen van de provincie West-Vlaanderen. Het speciale zat hem in het boeiende gevecht om de zege, een mooi opgezet roadbook en last but not least, nadien een uitgebreide verklaring van alle juiste beslissingen en opgezette valletjes van de wedstrijd. Eenvoudig gezegd: een grand cru!
(persbericht)
Het beloofde een gure, winderige en ook natte zaterdag te worden. De deelnemers gingen zoals aangekondigd vanaf 10u30 op pad vanaf het vertrekpunt in Menen. Langs Spiere-Helkijn en Harelbeke ging de route noordwaarts, naar een eerste tussenstop in Tielt. Dan kwam er een zwaai naar het westen vanuit de ruime regio Tielt, maar Damme en de tweede stop in Zuienkerke. Het waren niet echt de omstandigheden voor een dagje aan de zee, maar het derde deel volgde de kust, van De Haan, over Oostende en Middelkerke, opnieuw richting binnenland. In Keiem stond de derde stop gepland, en dan ging het opnieuw naar de finish: Kortemark, Houthulst, Ledegem, Wevelgem en Menen.
Van bij aanvang had de wedstrijd alles van een titanenstrijd. Beginnen we met de klasse Expert, die gedurende de hele wedstrijd ook de kop uitmaakte in het algemene klassement. Patrick Van Remoortel en Bjorn Clauw Bjorn meldden zich in Tielt als eersten aan op tussenstop nummer één. Maar de achtervolgers waren met Wesley Berloo Wesley en Bjorn Del’haye (Austin Mini), Guy en Olivier Dupont (Mini Cooper S), Lieven en Seppe Vanrolleghem (BMW E36 320i), Bernard Verstraete en Valentin Charlet (Toyota MR2), Damien Chaballe en Baptiste Gengoux (VW Golf GTI), Gauthier Decavele en Kenneth Verte (Triumph TR4A) Guy Agten en Dominiek Seynaeve (Nissan Silvia) en ook nog Benoit Verlinde en Anton Dupan (VW Golf II) niet van de minsten! Alles waren het equipes die zeer bekend zijn met de strijd om de zege in deze Ronde… Tegen de tijd dat de karavaan Zuienkerke bereikte, moesten Van Remoortel en Clauw vooral vader en zoon Dupont in het oog houden, die gevaarlijk dichtbij waren gekropen. Meerdere crews liepen tegen akkefietjes aan. Zo verloor Anton Dupan een wiel en moest Baptiste Gengoux veel tijd inleveren toen hij een lekke band wilde wisselen en de krik blokkeerde. Addertjes onder het gras droegen ook bij tot tijds-en puntenverlies. Zo werden op RT12 de tijdstabellen slechts bij de start van de proef gegeven. Typisch geven deze tabellen de ideale passage weer per 100 meter, maar de organisatie had deze tabellen omgekeerd met hier de exacte afstand weergegeven die je per vijf seconden diende af te leggen. Dat zorgde voor verwarring bij alle teams en met name Valentin Charlet pakte daar 10 strafpunten, wat het duo Verstraete-Charlet de tweede plaats kostte.De ommezwaai aan kop kwam er dan in de derde etappe van de wedstrijd. Na de passage langs de kust waren het Guy en Olivier Dupont die zich als leiders aanmeldden in Keiem. De Apal bleef aanklampen, en dat deden Van Remoortel en Clauw ook nog in de laatste spurt naar de finish. Maar ze konden enkel vaststellen dat Guy en Olivier Dupont verder uitliepen. Sterker nog, terwijl vooraan de zege ging naar het vader en zoon duo, konden Lieve en Seppe Vanrolleghem de BMW 320i nog naar een tweede eindplaats loodsen. Patrick Van Remoortel en Bjorn Clauw moesten genoegen nemen met een derde plaats.
In de klasse Touring namen Jurgen De Bruyne en Niels Braeckevelt met de Toyota Corolla in Tielt, na het eerste deel, alvast een voorsprong op Jean-Yves Boodts en Stijn Borry met de Porsche 924. Ze konden die kloof verder uitdiepen op weg naar Zuienkerke. Voor Boodts en Borry zag het er in toenemende mate somber uit wat de winst betrof. Maar kijk, ook hier kwam de omslag na het traject langs de kust en bij de derde stop in Keiem nam de bemanning op de Porsche 924 het voor 0,2 punten over van de Toyota crew! Het werd dan nog heel spannend op weg naar de finish, maar uiteindelijk hielden Boodts en Borry een luttele 2.7 punten voorsprong op De Bruyne en Braeckevelt. En dat was voldoende voor de zege. Op de derde plaats zagen we uiteindelijk nog Kris en Steven Bouckaert, die met de BMW 325i nog een mooie remonte maakten in de namiddag. Stefan en Frederik Debeil moesten zich tevreden stellen met de vierde plaats, ondanks het feit dat ze met de Lotus Cortina een groot deel van de dag een greep hielden op het podium.
Waardering
Met de “Ronde”, de eerste Marathon van 2025, is de eerste wedstrijd van het nieuwe regionale seizoen achter de rug. De deelnamelijst van (moeten we zeggen?) ‘slechts’ 36 deelnemers valt echter op! Maar laten we daar even een randnotitie over maken. De ‘Ronde’ valt binnen een segment van goede en duurdere regularity’s, waar we daarnaast een overaanbod zien aan goedkope evenementen die buiten elke federatie vallen. In het autosportjargon wordt daar wel eens naar gerefereerd als ‘piraterij‘. Verder moeten we zeker ook in gedachten houden dat de Ronde door Vlaanderen valt één week voor de prestigieuze Legend Boucles in Bastogne, en dan wordt er toch heel wat duidelijk. Toch moeten we de organisatie bewonderen en in ere houden want zij opteren bewust voor een kleinere groep omdat op deze manier ook de kwaliteit beter bewaakt kan blijven en het samenhorigheidsgevoel beter tot zijn recht kan komen. Organiseren voor de centen zit er dus hier bij Hemicuda niet in en dat moeten wij te allen tijde appreciëren . Ook een mooie quasi gelijke verdeling tussen Expert en Touring kan alleen maar waardering met zich meebrengen.



