De FIA heeft vandaag de regels voor het WRC in 2027 goedgekeurd. Er is geopteerd voor meer diversiteit in modellen, van SUV’s, over sedans tot hatchbacks. Alle auto’s zullen over een identieke overlevingscel beschikken. De kosten zouden daardoor met bijna 50% moeten verminderd worden om de sport voor meer deelnemers open te stellen. De wagens zouden ook ingezet moeten kunnen worden in rallycross, wat opnieuw meer mogelijkheden voor de teams genereert.
De World Motor Sport Council heeft vandaag de technische reglementen goedgekeurd die vanaf 2027 in voege moeten komen. Na uitgebreide raadpleging en samenwerking tussen alle WRC-belanghebbenden zijn de regels, aangeduid als WRC27, voorgesteld en goedgekeurd door de WRC-commissie. Deze commissie bestaat uit stemgerechtigde leden van de huidige fabrikanten, de WRC Promotor en een vertegenwoordiger van de rijders. De nieuwe regels gaan in vanaf het seizoen 2027. De nieuwe reglementen hebben een cyclus van tien jaar, wat zorgt voor een stabiel platform waarin fabrikanten en teams kunnen investeren en de sport verder kunnen ontwikkelen.
Stijl en veelzijdigheid
Flexibiliteit vormt de kern van de technische toekomst van de WRC. Met een meer diverse en dynamische autosector dan ooit is het veiligheidskooi-concept van de huidige generatie Rally1-auto’s verfijnd tot een gemeenschappelijk ontwerp dat complexiteit en kosten reduceert.
Hierdoor kan carrosserie van vrijwel elk schaalproductiemodel op de veiligheidskooi worden gemonteerd, wat betekent dat hatchbacks het kunnen opnemen tegen sedans en SUV’s. Zelfs unieke rallyconceptontwerpen kunnen vanaf 2027 hun intrede doen in de competitie.
Kostenbesparing ingebouwd
Kostenbeheersing is door de WRC-belanghebbenden aangemerkt als een cruciale factor voor deelname op het hoogste niveau. De kosten voor 2027 worden daarom begrensd op €345.000, een verlaging van meer dan 50 procent ten opzichte van de huidige formule.
Deze besparing wordt bereikt door het specificeren van goedkopere componenten in plaats van financiële reguleringen. Ook zullen technische verbeteringen zorgen voor duurzamere onderdelen die langer meegaan tijdens rally’s.
Daarnaast worden de operationele kosten verlaagd door het beperken van personeel, het reduceren van transportkosten, het verhogen van het gebruik van lokale faciliteiten en het verbeteren van dataconnectiviteit voor ondersteuning op afstand.
Aandrijflijnen van de toekomst
De nieuwe reglementen bieden niet alleen variatie in carrosserieontwerpen, maar ook in aandrijflijnen. Het WRC was een pionier in duurzaam aangedreven motorsport, met verplichte invoering in 2022. Vanaf 2027 is er keuzevrijheid tussen duurzaam aangedreven verbrandingsmotoren, hybride aandrijflijnen en volledig elektrische oplossingen. In eerste instantie is het doel om duurzame brandstoffen te gebruiken voor verbrandingsmotoren in 2027, met de mogelijkheid om later hybride of volledig elektrische technologieën te introduceren.
Puntensysteem aangepast vanaf 2025
Ondertussen is ook het puntensysteem voor 2025 aangepast, met weer 25, 18, 15… punten voor de top 10 van de rally, waarbij nog eens maximaal tien punten op zondag te verdienen zijn (maximaal vijf voor Super Sunday en evenveel voor de Power Stage). De punten op zaterdag verdwijnen.