In aanloop naar de openingswedstrijd van het seizoen 2024-2025 in São Paulo, Brazilië, op 6 december, blikte Autosportwereld samen met Sam Dejonghe, voormalig test- en reserverijder bij Mahindra, vooruit op het elfde seizoen van het Formule E-wereldkampioenschap.
Foto’s: Formula E en Porsche – tekst: Peggy Taeymans
Autosportwereld:
Hoe denk je dat technische veranderingen, zoals de snelheid van de wagens (van 0 naar 100 km/u in 1,82 seconden, wat 30% sneller is dan F1-wagens), all-wheel drive en het pitstop-boostsysteem, de competitie zullen beïnvloeden?
Sam Dejonghe:
Ik denk dat het herinvoeren van pitstops, dankzij het pitstop-boostsysteem, een uitstekende verandering is. Dat zal races veel strategischer maken, met de terugkeer van onder- en overcuts. Zo wordt het podium niet enkel bepaald door crashes of onsportieve acties.
De toevoeging van AWD (all-wheel drive) is ook een interessante ontwikkeling, al wordt dit alleen toegestaan tijdens specifieke onderdelen van het weekend, zoals de start, kwalificaties en attack mode. Technisch gezien is dit een gamechanger. Rijders krijgen meer tractie, maar moeten hun lijnen aanpassen om hiervan te profiteren. Teams zullen flink moeten investeren in het begrijpen en optimaal afstellen van dit systeem, zodat het een voordeel oplevert in plaats van een last.
Autosportwereld:
Duurzaamheid speelt een grote rol in Formule E. Hoe zie jij de betekenis van Formule E in de bredere overgang naar elektrische mobiliteit?
Sam Dejonghe:
Formule E heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld. Merken doen mee, niet alleen omwille van marketing, maar ook vanwege de technologische ontwikkeling die in een competitieve omgeving veel sneller gaat. Wat daaruit voortkomt, wordt vaak vertaald naar commerciële modellen.
Vroeger mochten teams hun eigen batterijen ontwikkelen, wat voor merken veel meer waarde had. Nu kopen ze grotendeels een standaardpakket, en dat verklaart waarom enkele grote namen zijn vertrokken. Ondanks de huidige daling in interesse voor elektrische mobiliteit, hoop ik dat Formule E blijft groeien. Ik ben benieuwd welke impact dat op termijn zal hebben op het kampioenschap.
Autosportwereld:
De Formule E-kalender groeit met nieuwe steden en circuits. Wat zijn jouw persoonlijke favorieten voor 2024?
Sam Dejonghe:
Bijna de hele kalender ziet er fantastisch uit. São Paulo belooft een geweldige start, dankzij de Braziliaanse passie voor autosport. Het tweede weekend in Mexico is ook bijzonder, met een groot publiek en een technisch uitdagend circuit. Tijdens mijn tijd bij Mahindra heb ik uren in de simulator doorgebracht om dat circuit onder de knie te krijgen.
Berlijn is altijd speciaal vanwege de unieke locatie en het betonplatenoppervlak, wat races onvoorspelbaar maakt. En een dubbele afsluiter in Londen is een perfecte manier om het seizoen te eindigen.
Autosportwereld:
Zou het circuit van Zolder een goede match zijn voor de Formule E?
Sam Dejonghe:
Zolder zoals het nu is, blijft moeilijk vanwege de lange rechte stukken, die de batterij te snel leegtrekken. Met tijdelijke chicanes zou het technisch gezien wel kunnen, maar dat maakt het misschien te kunstmatig. Toch denk ik dat Zolder met zijn old-school lay-out – smalle, technische bochten – goed zou passen binnen Formule E. Het zou fantastisch zijn om deze serie in België te zien.
Autosportwereld:
Hoe kijk je terug op je tijd bij Mahindra?
Sam Dejonghe:
Ik heb er heel goede herinneringen aan. Na mijn droom om F1-rijder te worden moest ik in 2014 een andere weg inslaan. Dat was zwaar, maar uiteindelijk belandde ik via Formule E weer bij mijn grote liefde: de eenzitters. Het was mijn eerste professionele contract en een geweldige kans om samen te werken met topingenieurs uit de F1-paddock.
Hoewel een racezitje mijn ultieme doel was, weet ik nu dat talent in de autosport vaak minder belangrijk is dan andere factoren. Toch kijk ik met trots terug op mijn bijdrage aan een topteam, mijn internationale reizen en het directe contact met rijders zoals Felix Rosenqvist, Pascal Wehrlein en Nick Heidfeld.
Autosportwereld:
Wat zijn de grootste uitdagingen geweest in Formule E, vooral op technisch gebied?
Sam Dejonghe:
In Formule E moet je omgaan met unieke beperkingen, zoals energiemanagement, die direct invloed hebben op je prestaties. Dat is veel gedetailleerder dan bandenbeheer in andere klassen. Daarnaast is het rijden in Formule E enorm ‘cockpit-heavy’: je moet veel nadenken, rekenen en strategisch inzicht hebben. Geen enkel ander kampioenschap vereist zo’n intensieve interactie met de auto.
Autosportwereld:
Hoe belangrijk is de teamdynamiek in Formule E?
Sam Dejonghe:
Teamdynamiek is cruciaal en bepaalt rechtstreeks het succes. Je moet niet alleen efficiënt samenwerken, maar ook bereid zijn om samen offers te brengen. Emotionele intelligentie is net zo belangrijk als technische kennis, want je brengt meer tijd door met je team dan met je eigen familie.
Autosportwereld:
Hoe zie je Stoffel Vandoorne presteren dit jaar?
Sam Dejonghe:
Stoffel is een bewezen kampioen en heeft het talent om te scoren. Zijn team heeft veel potentieel, en hun nieuwe teammanager Cyril Blias – die ik ken van mijn tijd bij Mahindra – is zeer competent. Het team heeft de tools, maar ze zullen wat tijd nodig hebben om alles op elkaar af te stemmen.
Autosportwereld:
Met 7 à 8 Formule E-rijders actief in het FIA WEC, waarom is het zo moeilijk om de kalenders op elkaar af te stemmen?
Sam Dejonghe:
Goh, ik ben waarschijnlijk niet de juiste persoon om daar een definitief antwoord op te geven, aangezien ik zelf nog nooit voor de uitdaging heb gestaan om zo’n kalender samen te stellen. Elk kampioenschap heeft natuurlijk zijn eigen belangen en probeert rekening te houden met zaken zoals feestdagen, vakantieperiodes en andere evenementen. Dit doen ze om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen een ticket kunnen kopen of de races kunnen volgen via tv en online. Kampioenschappen gaan daarbij zelden voor elkaar aan de kant, zelfs niet als dit logistieke problemen oplevert voor teams en rijders die aan beide reeksen willen deelnemen.
Autosportwereld:
Welk team heeft volgens jou de beste papieren?
Sam Dejonghe:
TAG Heuer Porsche Formula E Team heeft sterke seizoenen achter de rug en beschikt over een zeer goed rijdersduo. Met hen moet je altijd rekening houden. Tegelijkertijd wil ik ook mijn ex-team Mahindra wat aanmoedigen. Ik hoop dat zij de weg terug naar voren vinden en weer mee kunnen strijden aan de top.
Autosportwereld:
Formule E blijft voor veel autosportfans nog steeds het kneusje van de sport. Stel dat jij CEO was, hoe zou je de Formule E populairder maken? Misschien toch maar met bananenschillen gooien?
Sam Dejonghe:
Het is belangrijk om te blijven werken aan de technische relevantie van de sport. Het moet interessant blijven voor merken om mee te doen, want dat is cruciaal. Daarnaast moet er gezorgd worden dat er écht geracet kan worden. Natuurlijk is Formule E anders, en dat hoort ook zo. Het moet niet per se hetzelfde zijn als andere series – ook al vinden traditionele autosportfans dat soms moeilijk. Maar het mag geen botsauto-achtige taferelen worden. De competitie moet in ieder geval nog steeds lijken op een echte race.
De eerste afspraak van het elfde Formule E-seizoen begint op 6 december met de eerste vrije training. De tweede vrije training en kwalificatie vinden plaats op 7 december. De wedstrijd start diezelfde dag om 18u05.
