Het seizoen 2024 van het FIA WEC ligt achter ons en zonder te snel overdreven formuleringen te gebruiken, mogen we rustig stellen dat het om een Grand Cru-uitgave ging. Het FIA WEC groeit op alle vlakken, zowel wat betreft de media-aandacht, als wat betreft de toeschouwersaantallen en uiteraard de deelnemersvelden. Bovendien was het sportieve succes van onze landgenoot Laurens Vanthoor, die 41 jaar na Jacky Ickx de rijderstitel in het WK Uithouding wegkaapte, een behoorlijke Belgische kers op de taart. Vanthoor was ook goed voor twee zeges.
Het FIA WEC kende mooie jaren met de driestrijd in LMP1 tussen Audi, Porsche en Toyota, maar de huidige periode overstijgt toch de eerste topfase van het in 2012 gelanceerde WK. Porsche, Ferrari, Toyota, BMW, Lamborghini, Peugeot, Alpine en Cadillac streden dit seizoen om de zeges en titels, waarbij Porsche, Ferrari en Toyota, meerdere races wisten te winnen.
BMW, Peugeot, Alpine en Cadillac stonden dan weer minstens éénmaal op het podium, alleen Lamborghini kon niet in het succes meedelen en dreigt na amper één seizoen uit het FIA WEC te verdwijnen. Geen nood, de Italiaanse constructeur wordt in de topklasse door nieuwkomer Aston Martin vervangen en bovendien zal elk merk met minstens twee wagens aan de start verschijnen. Hiermee gaat ook een hervorming van het WK voor constructeurs gepaard. Tot dusver kon maar één wagen per merk per race punten scoren, volgend seizoen zijn dat naar analogie van de F1, twee wagens.
Ook in 2025 Full House
In de Hypercar-klasse krijgen we in 2025 opnieuw een vol startveld, met twee fabriekswagens voor Porsche, Ferrari, Toyota, BMW, Aston Martin, Peugeot, Alpine en Cadillac, wat het veld op zestien wagens brengt, plus minstens één private Porsche (Proton), één private Ferrari (AF Corse) en misschien één Lamborghini. Vanwall en Isotta lijken dan weer onwaarschijnlijk, doch nooit uitgesloten. Een startveld van achttien tot twintig prototypes is dus zeker mogelijk. Bovendien mogen we ons in 2026 aan de komst van Genesis (Hyundai) verwachten. Voor Le Mans 2025 zien we mogelijk opnieuw één bijkomende officiële Porsche 963 en wie weet nog één extra privé Porsche 963, een Cadillac uit IMSA, de Lamborghini en hier of daar een verrasing.
Wat de kalender 2025 betreft, die blijft quasi identiek aan 2024, met acht wedstrijden, op dezelfde circuits en op bijna dezelfde data. Spa-Francorchamps is en blijft dus de derde afspraak van het seizoen, de laatste voor de 24 Uur van Le Mans en dat begin mei.
Geen controverse
Dit seizoen verliep ook zonder grote controverse, met name over de BoP, wat gezien de open strijd ook niet verrassend is. De ACO lijkt erin te slagen om de Hypercars en LMDh-bolides in de topklasse gelijke kansen te geven, getuige de drie zeges voor de Porsche 963, waarvan twee voor het fabriekstrio Vanthoor-Estre-Lotterer, maar ook één overwinning voor het private Team Hertz, dat in 2025 uiteraard de kleuren van Cadillac verdedigt. Ferrari zag de ‘#50’ de 24 Uur van Le Mans winnen en in de VS was de zege voor de gele Ferrari 499P van AF Corse. Toyota tot slot behaalde één zege met de #7 Toyota en twee met de zusterwagen met het startnummer #8. Tijdens de finale in Bahrein kwamen zowel Porsche als Ferrari en Toyota nog in aanmerking voor de titels bij de rijders en de constructeurs. Uiteindelijk won Porsche bij de rijders, Toyota bij de constructeurs en had Ferrari eerder al Le Mans op zijn naam geschreven.
Opgepast, volgend seizoen zullen de andere merken, met name BMW en Alpine, beide sterk veelbelovend tijdens de tweede helft van het seizoen, mee van de koek willen eten. Cadillac doet het in 2025 met een nieuw team en twee wagens en zal dus ook vooraan willen meestrijden. Peugeot liet hier en daar ook zien dat er meer inzit en Aston Martin zal in de aanvangsfase uiteraard wat leergeld betalen.
In het midden of vooraan?
In de klasse LM GT3 zagen we vier verschillende merken aan het feest, maar de constructeurs met een bolide met de krachtbron vooraan, hadden het toch iets moelijker. Vooral BMW, met de grootste wagen en de langste wielbasis, had het niet onder de markt. Het team WRT won met de Duitse bolide wel één race (Imola), maar dat had meer met een sterke en gedurfde strategie op een natte piste te maken, dan wel met een dominante BMW M4 GT3. In LM GT3 zou de winter ook vooral stabiliteit moeten brengen, al lijkt het niet uitgesloten dat Mercedes-AMG mee aan de tafel zal aanschuiven.
Tot slot de Belgen, met uiteraard de twee zeges en de wereldtitel van Laurens Vanthoor, maar ook een podiumplaats voor Dries Vanthoor (BMW). In LM GT3 waren er poleposities voor Sarah Bovy (Lamborghini) en Tom Van Rompuy (Corvette) en podiumplaatsen voor Van Rompuy en Maxime Martin (BMW). De Brusselaar is overigens de enige die voorlopig niet heeft aangegeven volgend seizoen ook aanwezig te zullen zijn.