De term wereldkampioen wordt in de autosport wel eens te pas en te onpas gebruikt, maar het WK Rally behoort wat de rijders betreft sinds 1977 tot het exclusieve kransje van echte wereldtitels in de autosport. Nooit stond er een Belg op het hoogste schavot van het podium, maar daar kan dit jaar met Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe dus wel verandering in komen.
Foto: © Lancia
Vandaag zijn er in de autosport zes officiële wereldtitels voor rijders, met name in de F1, het FIA WEC (uithouding), de Formula E, het WRC, het WRX (rallycross) en sinds kort ook het WK offroad of W2RC.
Opvallend, tot op heden telt ons land maar twee rijders die ooit wereldkampioen in de autosport werden, met name Jacky Ickx in 1982 en 1983 in het World Endurance Championship, terwijl Stoffel Vandoorne zich in het seizoen 2021-2022 tot beste van de wereld kroonde in de Formula E. Dit jaar staan er plots twee Belgen vooraan in een WK voor rijders, met name Laurens Vanthoor in het FIA WEC en uiteraard Thierry Neuville in het WRC. Interessant element, beide Belgen voeren sinds de opener van hun respectieve seizoen het WK aan.
In de rallysport opende Sandro Munari het bal in 1977 en sindsdien werden nog twintig andere rijders wereldkampioen rally. Opvallend het WK Rally startte al in 1973 met het WK voor constructeurs. De Franse tellen bij de rijders ondertussen collectief het meeste aantal wereldtitels, niet in het minst dankzij de negen exemplaren van Sébastien Loeb en de acht titels van Sébastien Loeb. Didier Auriol was echter de eerste zuiderbuur die een titel pakte, in 1994 met Toyota. samen zijn dus goed voor achttien titels, tegen zestien voor de Finnen.
Meervoudige wereldkampioenen zijn er buiten de beide Fransen uiteraard nog, met vier exemplaren voor de Finnen Juha Kankkunen en Tommi Mäkinen en twee voor Marcus Grönholm, Kalle Rovanperä (ook al Finnen), naast Carlos Sainz (Spa), Walter Röhrl (Dui) en Miki Biasion (Ita). Andere naties die één wereldtitel tellen zijn Zweden, UK, Noorwegen en Estland.
Opvallend in de landenrangschikking doet België het als ‘best of the rest’ op een tiende stek, achter Estland, dankzij vijf tweede plaatsen en drie derde plaatsen, u raadt het al, allemaal op naam van Thierry Neuville. Onze landgenoot kan daar dit jaar dus nog een gouden medaille aan toevoegen, ten vroegste in Duitsland over een goed week. Indien Neuville wereldkampioen wordt, klimt België naar de achtste plek op de eeuwig ranglijst van rallynaties.