Nog een kleine twee weken, en dan viert Belgian Westhoek Classic feest! Het 20-jarig bestaan vieren we met een grootse editie. De organisatoren hebben niet alleen een parcours in petto dat teruggrijpt naar de oorsprong van het evenement, maar naast de klassieke regelmatigheidsproeven prijken dit jaar 8 ‘driving tests’ op privé terrein op het programma! De afgelopen week trokken parcoursbouwers Bjorn & Jens Vanoverschelde op pad om het parcours een finale vorm te geven.
(persbericht)
“Het parcours dat de 127 deelnemers op 20 & 21 september onder de wielen geschoven zullen krijgen, staat op papier! We zijn ervan overtuigd dat er een boeiende editie op de deelnemers staat te wachten. Een editie met veel ‘competitie’, weinig verbindingtrajecten en ademruimte tussen de regelmatigheidsproeven aangevuld met 8 uitdagende en afwisselende driving tests op privaat terrein en 1 ‘navigation test’. De 14 regelmatigheidsproeven zullen vooral de navigatoren kunnen bekoren, terwijl de 8 driving tests die we uitgestippeld hebben voor een ultiem rijplezier én publieke opkomst zullen zorgen. De winnaar van deze editie zal bestaan uit de beste navigator én de beste piloot! In tegenstelling tot voorgaande jaren geven we dit jaar minder geheimen prijs. We starten in Ronse, overnachten te Ieper om zaterdagavond opnieuw te finishen in Ronse. Enkel de locaties van de driving tests zullen dit jaar bekend gemaakt worden, enkele dagen voor het evenement. Uiteraard staan we te popelen om wat extra details vrij te geven van wat we op sportief vlak in petto hebben, zonder de regio’s prijs te geven. Eén ding is zeker: het parcours kent 5 verschillende regio’s met elk hun eigen decor, charme en uitdagingen… Een grootse Belgian Westhoek Classic!”
SECTION 1 | +/- 110 km | Een ouderwetse avondetappe op vrijdag
We starten de vrijdagavondetappe met een ‘driving test’ aan de rand van het stadscentrum van Ronse. Een heruitgave van de driving test van 2023, om er ‘in te komen’. Vervolgens krijgt u 3 langere regelmatigheidsproeven voorgeschoteld die u geen seconde zal doen vervelen! “Dit jaar is er meteen actie vanaf de eerste regelmatigheidsproef. Met een afstand van net geen 20 km is deze proef meteen de op één na langste en er zijn verschillende ‘timing points’ Na deze eerste regelmatigheidsproef volgt vrijwel onmiddellijk de start van de tweede RT. Een proef met een sportief einde op verlaten stoffige weggetjes en een gravelstrook, de enige van de wedstrijd. De derde regelmatigheidsproef speelt zich af in een licht glooiend decor met opnieuw een kort verbindingstraject om de start te bereiken. Kortom, drie zéér boeiende & variërende proeven met amper wat adempauze. Geen grote moeilijkheden, maar de kleinste aarzeling zal toch voor strafseconden zorgen want de duisternis, de stoffige kronkelende wegen -we blijven tijdens de avondetappe lange tijd in Henegouwen – en de vele richtingsveranderingen zullen er voor zorgen dat de verveling in de cockpit niet kan toeslaan… ”. Afsluiten doen we met een tweede driving test met onder meer een heuse ‘jump’ en een oud stukje asfalt in een verlaten bosje. Een ouderwetse avondetappe die op zijn minst boeiend genoemd mag worden, maar alle deelnemers zonder grote kleerscheuren richting Ieper moet loodsen!
SECTION 2 | +/- 135 km | Een selectieve ochtendetappe
Vanuit het startpark te Ieper, in de schaduw van de Menenpoort, zetten we op zaterdagochtend koers richting 2 driving tests. Nog geen 10 minuten na het startschot schotelen we u actie voor op een terrein dat eerder al dienst deed als testterrein voor rallywagens en een bijzonder gladde ondergrond kent!
Vervolgens mogen de navigatoren aan het werk, want de zaterdagochtendetappe kenmerkt zich met een route waar extra aandacht voor de navigatie vereist is. Daarenboven is de ochtendetappe goed gevuld met ‘competitie’. Een intensieve ochtendetappe gevuld met 6 regularity stages en… 4 driving tests. Het einde van de ochtendetappe brengt de deelnemers immers opnieuw bij het terrein waar we de dag gestart hebben. Daar mogen de piloten opnieuw aan het werk om er opnieuw 2 ‘driving tests’ af te werken, weliswaar in een andere versie dan enkele uren ervoor… Van de finish van de laatste driving test rijden de deelnemers recht het wagenpark in, want lunchen doen we met zicht op één van de driving tests.
SECTION 3 | +/- 240 km | De marathonetappe is terug!
Na een ‘snelle rallylunch’, want een Belgian Westhoek Classic-deelnemer prijkt op de deelnemerslijst om zoveel mogelijk competitie te beleven. Wie de competitiestrijd wil winnen, zal immers veelzijdig moeten zijn. Naast de ‘driving tests’ en regelmatigheidsproeven, schotelen we u tijdens de middagetappe een ‘navigation test’ voor. Een kaartleesproef van 40 km, weliswaar zonder onoverkomelijke moeilijkheden, maar waarbij u de route op de stafkaart zo nauwkeurig mogelijk volgt om alle controleletters aan te doen. Een stafkaart die u ter plaatse ontdekt, want u krijgt de route van de ‘navigation test’ pas uitgereikt bij de start van de test.
Na deze test kan u even op adem komen. We nemen even een stukje snelweg, want we willen de karavaan van 130 voertuigen langs zoveel mogelijk rustige gebieden loodsen. Via enkele langere regelmatigheidsproeven, bereiken we het pittoreske centrum van Zeveren. Midden in het dorpje, net zoals tijdens de eerste BWC-edities, is er een ‘regroup’ voorzien alvorens de ‘finale’ aan te vatten.
De finale bevat 2 driving tests en 1 afsluitende regelmatigheidsproef. Eén van deze driving tests zal zelfs bij droog weer op een natte ondergrond gereden worden… In volle finale zal een piloot wel eens durven vergeten dat er in deze driving test meer te verliezen dan te winnen is… De afsluitende regelmatigheidsproef (met zijn 23.37 km, de langste van de wedstrijd!) zal voor extra spanning zorgen, want de route van de proef zal – net zoals de route van de ‘navigation test’- pas uitgereikt worden bij de start van de proef!
Een grootse Belgian Westhoek Classic, met uitdagingen voor zowel piloot als navigator, heel veel afwisseling, veel competitieve kilometers, een authentieke regularity sfeer en een bruisend centrum van Ronse dat 127 teams (waarvan 31 buitenlandse! en Willy Lux – winnaar 24 uren van Ronse 1978- en Robert Droogmans, 8ste algemeen 24 uren van Ronse 1978) mag verwelkomen voor de start- en finishformaliteiten.