WRC 2024: hoe staan Neuville en Wydaeghe er mathematisch voor?

Het stof op en om de Olympus is gaan liggen en de Griekse Goden kennen weer rust, in tegenstelling tot de WRC-rijders die de komende weken de beslissende fase van het WRC 2024 afwerken. Met drie zijn ze nog, de titelkandidaten voor de wereldtitel en in polepositie vinden we twee landgenoten, die bovendien een zekere bonus op de concurrentie hebben. Ongezien! Maar hoe staan de Hyundai-rijders Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe er nu echt voor?

Foto: Hyundai

Laten we ten eerste een aantal zaken op een rijtje zetten: mathematisch kunnen er nog vijf rijders wereldkampioen rally worden, maar echte kanshebbers, zo zijn er maar drie: Thierry Neuville (Hyundai, 192), Ott Tänak (Hyundai, 158 of -34) en Sébastien Ogier (Toyota, 154 of -38). Elfyn Evans (Toyota, 140) en Adrien Fourmaux (Ford, 130) maken mathematisch ook nog kans, maar met een achterstand van respectievelijk 52 en 62 punten en zonder zege voor beiden, kunnen we hen buiten beschouwing laten.

Negen maal drie = wereldkampioen

Het totaal aantal te verdienen punten over de drie wedstrijden bedraagt negentig eenheden, telkens verdeeld in drie delen: maximaal 18 op zaterdag, 7 voor het klassement op zondag en 5 voor de winnaar van de powerstage.

Met een bonus van 34 punten op zijn dichtste achtervolger, Ott Tänak, volstaan 57 punten verdeeld over drie wedstrijden voor Thierry Neuville om zijn eerste wereldtitel veilig te stellen. 57 punten, dat is een gemiddelde van exact 19 punten per manche, of als we het wiskundig bekijken, een derde plek in iedere afrekening (13 + 5 + 3) per wedstrijd. Bij die berekening houdt Neuville overigens zelfs vijf reservepunten over. In dat geval moet Ott Tänak bovendien alle maximale scores verdienen, met andere woorden (18+7+5=) 30 per rally en dan scoort hij 248 punten.

Indien Sébastien Ogier in Chili, Central Europe en Japan alle maximale scores zou behalen en dus op 244 uitkomt, dan heeft Thierry Neuville nog 53 punten nodig. 53 dat zijn er afgerond 18 per wedstrijd, of een vierde stek op zaterdag en een derde plaats in beide uitslagen op zondag en dat drie wedstrijden lang.

Geen nulscore

Indien Thierry Neuville dus driemaal regelmatig scoort, dan lijkt een wereldtitel niet ver meer af, maar daar zit de adder onder het gras. Wat onze landgenoot zeker niet mag doen, is een nulscore, of met andere woorden een zware crash op vrijdag of zaterdag, zodat er ook op zondag niet meer zou kunnen gestart worden. Ook een zware crash en geen finish op zondag kan tot zo’n nulscore leiden. Als hij die beide scenario’s vermijdt, wat hij overigens al het hele seizoen deed, dan is de kans op een eerste Belgische wereldtitel in de rallysport inderdaad zeer realistisch.

In Duitsland of Japan?

Wie Thierry Neuville en Martijn Wydaeghe wereldkampioen wil zien worden, die kan wat ons betreft zijn geld misschien wel op de drielandenwedstrijd in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië (Central Europe) zetten. Waarom?

Neuville telt nu een bonus van 34 punten op Ott Tänak en dat is meer dan de maximale puntenscore van één rally. We zijn dus sowieso al zeker van het feit dat Neuville in de Central Europe (asfalt) de weg mag openen en dat is in tegenstelling tot wedstrijden op onverhard, geen nadeel. Voeg daarbij het feit dat asfalt zonder meer één van de favoriete ondergronden van onze landgenoot is en dan is de kans op succes in de ‘Central Europe’ reëel. Indien de Hyundai-rijder in Chili goed scoort, is de kans dus niet ondenkbaar dat hij aan de finish van de Central Europe in Passau nog steeds 31 eenheden meer telt dan de concurrentie en volgens dat scenario zou er dus gefeest kunnen worden.   

De kans dat de Belgen in Chili wereldkampioen worden is quasi nul, alleen als hij in zuid-Amerika 27 punten meer scoort dan Tänak en tegelijkertijd 23 meer dan Ogier, is de buit binnen. Dan moeten we al rekening houden met een quasi nulscore voor de beide concurrenten van Neuville.

In alle andere gevallen, dan de hierboven beschreven scenario’s, wordt het een feestje voor de slotmanche in Japan, al brengt dat natuurlijk bijkomende druk met zich mee.

Voor de volledigheid, hierbij de resterende kalender voor 2024:

  • 26-29 september: Chili, onverhard op hoogte
  • 17-20 oktober: Central Europe, asfalt
  • 21-24 november: Japan, asfalt