FIA WEC Interlagos: kan Laurens Vanthoor als leider uit Brazilië vertrekken?

Dit weekend trekt het FIA WEC naar Brazilië, voor de vijfde van acht races van het wereldkampioenschap uithouding. Uiteraard voeren Laurens Vanthoor, André Lotterer en Kévin Estre in hun Porsche 963 na de 24 Uur van Le Mans nog steeds het WK aan, terwijl ook Sarah Bovy (Lamborghini), Tom Van Rompuy (Corvette), Maxime Martin (BMW), Dries Vanthoor (BMW) en Stoffel Vandoorne (Peugeot) van Belgische zijde erbij zijn. 

Het is alweer tien jaar geleden dat de Interlagos Autódromo José Carlos Pace voor het laatst gastheer was van een race van het FIA WEC. In september 2012, tijdens het maidenseizoen van het FIA WEC, werd er voor het eerst een race op het circuit verreden, een wedstrijd die door Toyota werd gewonnen, terwijl Porsche twee jaar later zegevierde tijdens de editie 20214. Interlagos is met slechts 4,309 km het kortste circuit van het jaar en heeft vijftien bochten. Hypercars halen er snelheden van rond de 305 km/u waarbij ongeveer 50% van de ronde ‘vol gas’ wordt afgelegd.

Negentien Hypercars en achttien LMGT3’s zullen het in Zuid-Amerika tegen elkaar opnemen en daarbij vinden we twee lokale rijders, met Nicolas Costa die de McLaren 720S LMGT3 Evo bestuurt voor United Autosports en Augusto Farfus in de BMW M4 LMGT3 van Team WRT.

Costa, die Interlagos beter kent dan de meeste rijders op de FIA WEC-grid en stelt het circuit vooru “Het is een vloeiend circuit dat alle sterke punten van de auto op de proef stelt… we hebben een heel lang recht stuk dat bergopwaarts gaat, dus er is echt vermogen nodig. We hebben snelle bochten, langzame bochten, waardoor tractie en aero erg belangrijk zijn. Over het algemeen is het een moeilijk circuit om de auto af te stellen en het is belangrijk om een goede set-up te hebben.”

Op de deelnemerslijst voor São Paulo zien we een paar aanpassingen. In de #99 Proton Competition Porsche 963 zien we enkel Neel Jani en Julien Andlauer daar Harry Tincknell dit weekend in IMSA actief is. In de #78 Lexus RC F LMGT3 van het Akkodis ASP Team wordt vaste Silver-rijder Timur Boguslavskiy vervangen door de Oostenrijker Clemens Schmid. DTM-rijder Schmid maakte eerder dit jaar zijn WEC-debuut op Spa-Francorchamps toen Boguslavskiy wegens ziekte niet kon racen.

Tot slot keert Mike Conway terug in de cockpit van de #7 Toyota Gazoo Racing GR010 Hybrid Hypercar, terwijl voormalig teamgenoot Jose Maria Lopez weer plaatsneemt in zijn Lexus RC F LMGT3 van Akkodis ASP. Lopez verving Conway voor Le Mans nadat de Brit een blessure opliep tijdens een training op zijn fiets.

Porsche versus Toyota en Ferrari

De strijd om de wereltitels start in Brazilië echt, met slechts twaalf punten tussen de top drie fabrikanten – Porsche, Ferrari en Toyota – in het FIA Hypercar World Endurance Manufacturers’ Championship. Met een totaal van 108 punten staat Porsche bovenaan het algemene klassement, maar Ferrari volgt als tweede met 99 punten en Toyota, dat derde staat, telt 96 punten. Er zijn nog 104 punten te verdelen, inclusief de punten voor de poleposities, in Brazilië, de Verenigde Staten, Japan en Bahrein. Bij de rijders zien we uiteraard eenzelfde situatie.

In de categorie Hypercars zijn er dit jaar tot nu toe vier verschillende winnaars geweest. Tijdens de eerste race in Qatar was het Porsche Penske Motorsport, daarna volgde Toyota Gazoo Racing in Imola. Hertz Team JOTA en de privé gerunde Porsche 963 deed het in mei op Spa-Francorchamps. Ferrari AF Corse won uiteraard recent de 24 Uur van Le Mans.

Wat betreft de nieuwe LMGT3-klasse voor 2024, wordt de top drie door slechts twee punten gescheiden. Manthey PureRXcing en Manthey EMA staan beiden bovenaan in het klassement met 75 punten en de winnaars van de race in Imola, Team WRT, tellen 73 punten. Iron Dames trekt vol vertrouwen naar Braziliën na de overwinning in de ELMS-race van afgelopen weekend in Imola.

Tijdschema:

 • Vrijdag 12 juli
  • 10u45 – 12u15 Vrije training 1
  • 15u15 – 16u45 Vrije training 2
 • Zaterdag 13 juli
  • 10u30 – 11u30 Vrije training 3
  • 14u30 – 15u40 Kwalificatie + Hyperpole
 • Zondag 14 juli
  • 11u30 – 17u30 Rolex 6 Uur van São Paulo

Deelnemerslijst: https://press.fiawec.com/assets/fileuploads/66/7a/667ad54fa32a6.pdf