Een eerste podium in de Bridgestone FIA Eco Rally Cup voor Antoine Dechamps

Antoine Dechamps keerde tevreden terug van de E-Rallye du Chablais. En met reden! Door in de negende wedstrijd van de Bridgestone FIA Eco Rally Cup aan het stuur van zijn Volkswagen ID.4 beslag te leggen op een derde plaats veroverde hij zijn allereerste individuele podiumplaats in de discipline. Hij is bovendien niet de enige rijder uit de clan van de Belgian VW Club die zich wist te onderscheiden!

(persbericht)

“Dit doet veel deugd”

Afgelopen zondag kon Antoine Dechamps bij de finish van de E-Rallye du Chablais zijn vreugde de vrije loop laten. In de negende wedstrijd van de Bridgestone FIA Eco Rally Cup wist de Brabander in de Zwitserse bergen een schitterende derde plaats te veroveren. Het was de eerste keer dat hij samenwerkte met Bernard Verstraete en had nooit verwacht dat hij met zijn Volkswagen ID.4 zo een mooi resultaat zou behalen…

“Dit is mijn allereerste individuele podium in de discipline!”, stelde de inwoner van Nil-Saint-Vincent verheugd. “Ik moet toegeven dat ik nog niet te goed besef dat het me gelukt is. Ik dacht dat ik voor een plaats bij de eerste vijf kon strijden, maar niet dat ik een trofee zou krijgen overhandigd. Het niveau van het startveld was immers heel hoog. Het beste bewijs daarvoor wordt geleverd door de eerste twee in de uitslag: Guido Guerrini en Michal Zdarsky, respectievelijk de regerende vicekampioen en kampioen.”

En dat is niet alles! Het roadbook van de wedstrijd bleek immers een harde noot om kraken. “Voor de organisatoren was het niet voldoende om ons de bergen op en af te laten rijden”, vervolgt hij. “We moesten heel wat bergdorpjes doorkruisen en enorm veel onverharde wegen weten te vinden. Bovendien lag de opgelegde gemiddelde snelheid in de aanvangsfase heel hoog, waardoor het er gezwind aan toe ging, zeker voor een regularitywedstrijd. Gezien de omstandigheden moet ik Bernard dan ook feliciteren! Dit was zijn eerste wedstrijd in dit regularitykampioenschap voorbehouden aan elektrische wagens, maar hij had alle parameters stevig onder controle. We begingen geen enkele navigatiefout en daar werden we ook voor beloond. Deze podiumplaats wil ik ook opdragen aan alle corijders die me in het verleden de knepen van het vak hebben geleerd.”

Ook de andere teams van de Belgian VW Club die in Zwitserland in actie kwamen wisten zich in de kijker te rijden. Aan het stuur van de Volkswagen ID.3 vervolledigden de duo’s Bernard Heine-Valérie Piette en Patrick Van Remoortel-Bjorn Clauw de top 5. “Een uitstekende prestatie”, benadrukt Antoine. “Ik moet er aan toevoegen dat ze misschien wel meer konden behalen, ware het niet dat ze onderweg heel wat koeien en andere wagens op hun weg tegenkwamen.”

“Al in de tweede etappe hadden we pech”, vult Bernard Heine aan. “We keken dan ook al vroeg in de wedstrijd tegen niet weinig strafpunten aan, waardoor we in de tussenstand heel wat plaatsen verloren. Nadien wisten we nog van de elfde naar de vierde plaats op te klimmen. Toch mogen we tevreden zijn: Valérie leverde uitstekend werk, waardoor we geen enkele navigatiefout maakten. Binnen het team was de sfeer ook uitstekend, en we hebben met zijn allen kennis gemaakt met een heel mooie wedstrijd. Hoewel het zomerse weer van vrijdag en zaterdagmiddag plaats moest ruimen voor regen op zaterdagavond en mist op zondag was dit een prachtig weekend.”

Bruno Thiry maakt indruk

Samen met Laurent Secretin bereidde Bruno Thiry de komende E-Rallye Monte-Carlo voor, en hij deed dat in stijl. Niet alleen legde de voormalige fabrieksrijder van het WK Rally beslag op een zesde plaats algemeen, hij bleek ook de beste op één van de regularity tests. Een première meteen! “Bruno is voor iedereen van goudwaarde”, stelt Antoine Dechamps onomwonden. “We steken allemaal heel wat op van zijn ervaring en koersinzicht en hij vindt altijd de juiste woorden om iedereen een duwtje in de rug te geven. Bovendien komt hij ook steeds sterker uit de hoek. Hij en Laurent geraken steeds beter op elkaar afgestemd… en dat loont! Op de vijf zondagse proeven pakten ze één keer de scratch en waren ze vier keer tweede. In de Monte Carlo kunnen ze zeker op een individuele podiumplaats mikken.”

Voor die belangrijke afspraak in oktober is het voor het grootste deel van de leden van de Belgian VW Club even tijd voor een zomerpauze. Enkel Antoine Dechamps en Bernard Verstraete komen nog in actie in de Bohemia ECO Energy Regularity, die van 12 tot 14 juli in de Tsjechische Republiek wordt afgewerkt.