FIA WEC Le Mans 24: zeges voor Manthey EMA (LMGT3) en United Autosports (LMP2), podium voor Team WRT en DKR

De intense strijd in Hypercar leidde de aandacht wat af van LMGT3 en LMP2, maar ook in die categorieën werd het een competitieve wedstrijd. De winst in LMGT3 ging naar de Manthey EMA Porsche van de Nederlander Morris Schuring, Richard Lietz en Yasser Shahin, het team dat ook al in Spa won. Team WRT eindigde met de #31 van het trio Farfus-Gelael-Leung tweede in deze klasse. In LMP2 ging de zege naar United Autosports en het trio Oliver Jarvis, Bijoy Garg en Nolan Siegel. DKR Engineering finishte derde in LMP2 Pro-Am.

(Foto: © Porsche)

Opmerkelijk, de Nederlander Morris Schuring is met zijn negentien jaar de jongste winnaar ooit van een klasse in Le Mans. Voor de #31 Team WRT BMW M4 GT3 van Augusto Farfus, Sean Gelael en Darren Leung werd het een tweede plaats in LMGT3. Dit was een klein lichtpuntje voor het Belgische team dat beide BMW M Hybrid V8 en de #46 al in de eerste wedstrijdhelft zag uitvallen. De BMW van Maxime Martin, Valentino Rossi en Ahmad Al Harthy viel net na middernacht uit na een slipper van de rijder uit Oman in de regen. Tot dan reed de #46 in de kopgroep van de GT-klasse.

De verrassing in LMGT3 kwam misschien wel van de dit jaar debuterende Ford Mustang. De #88 van Giorgio Roda, Mikkel Pedersen en Dennis Olsen eindigde op het laagste podiumtrapje en voor de #44 was de vierde plaats weggelegd. Iron Dames Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey reden een prima wedstrijd en waren regelmatig in de top 3 te vinden, maar werden uiteindelijk vijfde met hun Lamborghini Huracán LMGT3.

Beide Corvette van TF Sport mengden zich nooit voor de ereplaatsen. De #82 finishte elfde en Tom Van Rompuy, Rui Andrade en Charlie Eastwood werden met hun #81 vijftiende na technische problemen op zondagmorgen. Het positieve is dat beide nieuwe Corvette Z06 GT3.R de finish bereikten en het Amerikaanse merk zal zonder twijfel in de toekomst competitiever zijn.

Derde podium op rij voor DKR Engineering

Achter de winnende United Autosports Oreca finishte het winnende team van 2023, Inter Europol Competition, met het trio Novalak-Lomko-Smiechowski als tweede met achttien seconden achterstand. De derde plaats ging naar IDEC Sport en hun rijders van Uitert-Lafargue-De Gérus.

DKR Engineering bereikte zijn doel door voor een derde keer op rij, bij in totaal drie deelnames, op het podium te eindigen in LMP2 Pro-Am. De kleurrijke wagen van DKR werd in handen van Alexander Mattschull, Laurents Hörr en René Binder netjes zevende in LMP2 en derde in LMP2 Pro-Am.