FIA WEC Le Mans 24 H8: Opgave Dries Vanthoor na contact met leider Kubica

Om middernacht reed het veld al bijna anderhalf uur achter de safetycar na een ongeval tussen de #83 Ferrari 499P van Robert Kubica en de #15 BMW van Dries Vanthoor. De aanrijding werd lang onderzocht door de wedstrijdcommissarissen en Kubica werd met een stop en go van 30 seconden als schuldige aangeduid. Voor Dries betekende het echter het einde van zijn 24 Uur van Le Mans. Robert Kubica kon zijn weg verderzetten als leider, met de #5 Porsche van Fred Makowiecki op de tweede plaats en Ryo Hirakawa in de #8 Toyota op drie. Laurens Vanthoor zat aan het stuur van de #6 Penske Porsche 963 die positie vijf innam.

(Foto: © Porsche)

Rond half elf verloren we de #15 van BMW M Team WRT. Dries Vanthoor werd door leider Kubica bij het naderen van Mulsanne op een ronde gezet, maar beide haalden tevens een Porsche uit de LMGT3-klasse in. De Ferrari en BMW raakten elkaar licht en Dries ging frontaal de vangrail in. Een heel jammer einde voor de BMW van Vanthoor-Marciello-Wittmann die na de slipper in het begin van de race stap voor stap opschoof in het klassement. Het ongeval zorgde voor een eerste interventie van de safety car voor het herstellen van de vangrail. De andere wagen van BMW M Team WRT stond op het moment van het ongeval in de pitbox voor reparaties en dit was na acht uur uur wedstrijd nog steeds het geval.

De twaalf best geplaatste Hypercar zaten nog in dezelfde ronde en Stoffel Vandoorne reed met zijn Peugeot 9X8 op de zeventiende positie met een ronde achterstand.

In LMP2 leidde de United Autosports Oreca van het trio Jarvis-Garg-Siegel voor de wagen van Nielsen Racing. DKR Engineering was tiende in deze klasse en vierde in LMP2 Pro-Am.

In LMGT3 was de koppositie nog steeds in handen van de Manthey PureRxcing Porsche 911 voor de Team WRT BMW van Rossi-Martin-Al Harthy. De dames Bovy-Frey-Gatting zijn met hun Lamborghini vierde. Tom Van Rompuy nam tijdens de neutralisatie het stuur van zijn Corvette Z06 LMGT3 R en is negentiende.

Livetiming