WorldSBK Emilia-Romagna: Herrera pakt eerste vrouwelijke pole ooit, Mantella neemt pole in de Supersport

Na een maand afwezigheid in het Superbikecircus terug geland. Deze keer in Emilia-Romagna, een streek in het Noorden van Italië. Hier vindt het vierde raceweekend plaats van het kampioenschap op het Misano World Circuit “Marco Simoncelli.” Thuisbasis van de Ducati’s en tevens vernoemd naar de legendarische Italiaanse rijder die jammer genoeg in 2011 het leven liet na een crash in Maleisië.

(Tekst Gianni Seeuws- Foto: WorldSBK)

WorldWRC

Voor de allereerste keer ooit kwamen er vrouwen in actie tijdens een raceweekend. Het was dus koffiedik kijken wie hier het snelst voor de dag kwam. Net zoals in de Supersport kregen ze slechts één vrije training omdat ook de kwalificatie op vrijdag plaatsvindt. In de vrije training bestond de top drie uit drie Spaanse rijdsters: Sara Sancez, Maria Herrera en Ana Carrasco

In de kwalificatie zagen we dezelfde namen in een andere volgorde. Maria Herrera (Klint Forward factory team) pakte als eerste vrouw ooit de polepositie met een 1min49.390. De eerste startrij werd vervolledigd door landgenotes Sara Sanchez en Ana Carrasco.

WorldSSP

In de Supersport zagen we opnieuw Spanje aan top. Adrian Huertas was met zijn Ducati het snelst in de vrije training gevolgd door Stefano Manzi (Yamaha) en Yari Montella (Ducati). Op het einde van de sessie zagen we nog een incident tussen Schrötter en Antonelli. De Italiaan reed de baan op zonder kijken en crashte vervolgens met de Duitser met als gevolg een rode vlag. Of Antonelli hiervoor een straf krijgt is nog onduidelijk.

In de kwalificatie was het uitkijken naar wie de polepositie zou verzilveren. De top vier (Huertas, Montella, Manzi en Schrötter) wordt namelijk gescheiden door slechts twee punten. Topfavoriet Huertas viel al nadat hij zijn voorligger aantikte. Zo verloor hij de polepositie aan de Spanjaard Mantella. De eerste rij wordt vervolledigd door Huertas en Manzi.

WorldSBK

In de Superbike waren er zoals gewoonlijk twee vrije trainingen op vrijdag. Hier wordt de kwalificatie namelijk op zaterdag gereden.

In de eerste vrije training was Toprak Razgatlioglu het snelst. Ondanks een probleem met zijn quickshifter, waardoor hij een deel van de sessie miste, zette de Turk een 1min33.448 neer. De tweede tijd ging naar Alex Lowes (die vanochtend nog zijn contract verlengde tot 2025) gevolgd door thuisrijder Bulega. Na tien minuten werd de sessie even stilgelegd na een probleem met de motor van Phillip Öttl. Zijn motorblok gaf er de brui waardoor er olie op de baan belandde.

In de tweede sessie viel Ratgatliolglu al snel waardoor hij de rest van de sessie miste. Bulega zette de snelste tijd neer met een 1min33.511. Zijn teamgenoot, Alvaro Bautista, werd tweede met zijn Panigale V4R gevolgd door Rémy Gardner op plaats drie.