FIA WEC Le Mans 24: Ferrari versus Toyota en Porsche na zes uur wedstrijd

In Le Mans leek de spanning van de eerste uren in de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans wat verdwenen, maar een stevige regenbui net voor tien uur ‘s avonds heeft de kaarten weer anders geschud. Vooraan lijkt de strijd om de zege tussen drie merken te gaan: Ferrari, Porsche en Toyota. Anderzijds is het voor de Fransen huilen geblazen, met Alpine dat na een goed begin van de race twee wagens met motorproblemen uit de race zag verdwijnen en de beide Peugeot 9X8 die al al op meer dan een ronde volgen.

Na bijna een kwart van de race leidt de gele Ferrari 499P van AF Corse in de handen van Ye-Schwartzman-Kubica, voor de eerste Porsche 963, de #5 van Campbell-Christensen-Makowiecki en de Toyota #7 van Hirakawa-Hartley-Buemi.

De rest van het veld volgt al iets verder, waarvan twaalf bolides nog binnen dezelfde ronde. Wie we daar niet meer vinden zijn de beide Peugeot 9X8, maar ook de #4 Porsche 963 van Jaminet-Tandy-Nasr die de Iron Dames Lamborghini met Sarah Bovy nogal brutaal van de baan reed. Wie we ook niet meer terugzien, zijn de beide Alpine A424, waarvan de krachtbron het begaf met amper een half uur interval…

Van Belgische zijde is Laurens Vanthoor vijfde in zijn Porsche, zijn broer is elfde in de BMW en Stoffel Vandoorne negentiende in de Peugeot.

In LMP2 leidt Cool Racing (Fluxa-Jakobsen-Miyata), voor Vector Sport (Cullen-Pilet-Richelmi) en United Autosports (Jarvis-Garg-Siegel).

In LM GT3 is de leiding in handen van de #92 Manthey Porsche (Sturm-Bachler-Malykhin), voor de #46 WRT BMW M4 van Rossi-Martin-Al Harthy en de #91 Manthey Porsche van Lietz-Morris-Shahin. Sarah Bovy (Iron Dames Lamborghini) is zevende na de ongelukkige aanrijding, waarbij ze geen fout trof en de Corvette van Tom Van Rompuy vinden we op plaats vijftien.

Naast de beide Alpine deelt ook Ford in de klappen met problemen aan beide Mustang.