FIA WEC Le Mans 24 – Stoffel Vandoorne: “We moeten niet te negatief zijn”

Autosportwereld sprak in Le Mans met alle Belgen in de aanloop naar de grote race en de laatste in het rijtje was Stoffel Vandoorne. De Peugeot-rijder kent geen makkelijke aanloop naar de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans, maar er lijkt een sprankeltje hoop voor de West-Vlaming.

We komen snelheid te kort”, aldus Vandoorne die in Le Mans al tweemaal op het podium stond. “Het probleem situeert zich in de derde sector en met name in de Porsche curves. De wagens danst als het ware omdat het asfalt misschien niet biljartvlak is, een probleem dat bij de oude wagen al aanwezig was, denk maar aan de problemen die Peugeot vorig jaar in Sebring had of in de andere richting, hoe goed we ons voelden op het vlakke parcours van Qatar. Hier hebben we echter behoorlijk wat moeite om te achterhalen wat de oorzaak van het euvel exact is, wat ons dus al kostbare tijd heeft gekost. Het kan de ophanging zijn, iets mechanisch, we zoeken nog. Het is goed dat we vandaag vrijdag, een vrije dag hebben, waar het team alles nog in detail kan analyseren.

Anderzijds gisterenavond ging het beter, met een plaats in de top vijf tijdens de laatste vrije training?

“Inderdaad, maar het is relatief. De laatste vrije sessie van donderdagavond was er een met wat regen, in moeilijke en koude omstandigheden. Wat echter wel goed is, is dat we merken dat zodra het kouder wordt, onze wagen inderdaad beter wordt. De aerodynamica is duidelijk beter in koude lucht. Bovendien maken we ook wel progressie hoor, dus ik wil voor wat de race betreft, niet te negatief zijn. Met dit niveau van competitie zal er hard gereden worden, zullen er wagens uitvallen en de race is en blijft onvoorspelbaar.”

Het probleem is dus wel degelijk aan de afstelling te wijten?

“Zeker, ik kijk absoluut niet naar de BoP, die wat mij betreft zeker correct is, vooral als je Imola en Spa aanschouwt. Bovendien is de BoP er niet om onze verantwoordelijkheid uit te wissen. Je hebt als team ook je eigen opdracht. Je mag ook niet vergeten dat het niveau van deze race en het FIA WEC in zijn globaliteit in één jaar ongelofelijk gestegen is. 2023 was minder competitief dan dit seizoen en zo ver zitten we ook niet van de top, zeker niet als je weet dat dit circuit veertien kilometer lang is.”

Tot slot in de marge van de race, de nieuwe kalender van het FIA WEC en de Formula E zijn bekend, met opnieuw een clash ditmaal tussen Brazilië (FIA WEC) en Berlijn (Formula E).

“Onbegrijpelijk en onhoudbaar… Ik zal echter weer de voorrang aan de Formula E geven.”