FIA WEC Le Mans 24 – Kendy Janclaes: “we gaan voor een derde podium op rij”

De Belg Kendy Janclaes is eigenaar van DKR Engineering en het team dat onder Luxemburgse vlag opereert is voor het derde jaar op rij geselecteerd om aan de 24 Uur van Le Mans deel te nemen. Bij de vorige twee edities behaalde de equipe telkens de derde plaats in LMP2 Pro-Am en in 2023 had er zelfs meer ingezeten als ze in het begin van de wedstrijd niet waren aangereden door een Hypercar.

(Foto’s: © DKR Engineering, Nick Allaerts en Peter Crauwels)

De LMP2-klasse maakt sinds dit jaar geen deel meer uit van het wereldkampioenschap uithouding, maar voor de 24 Uur van Le Mans zijn nog zestien plaatsen voorbehouden voor de categorie volledig uit Oreca 07-Gibson bestaat. DKR Engineering is één van de gelukkigen om in Frankrijk aan de bekendste uithoudingswedstrijd ter wereld deel te nemen. Hun wagen wordt bemand door Laurents Hörr en René Binder, die met respectievelijk twee en vijf deelnames al ervaring hebben in Le Mans, en de goede Bronze-rijder Alexander Mattschull, die debuteert. De wagen met #33 draagt als art-car een mooie livery van de hand van Victor Vullo.

Kendy, hoe verliep de opbouw naar de 24 Uur van Le Mans?

“Alle sessies zijn probleemloos verlopen. We behaalden voor het eerst de Hyperpole en starten morgen als zevende in LMP2. We hebben een agressievere setup gebruikt om in Hyperpole te geraken en een comfortabelere afstelling uitgewerkt voor de wedstrijd, waarbij ook de Bronze-rijder zich goed voelt. We denken dat we de ideale afstelling hebben gevonden.”

“Het zal er natuurlijk van afhangen of we regen krijgen of niet. Laurents Hörr en René Binder hebben ervaring met een LMP2 in die omstandigheden, maar het zou een grotere uitdaging voor Alexander zijn, die nog relatief onervaren is in LMP2. De weersomstandigheden kunnen er dus voor zorgen dat de strategie moet aangepast worden op vlak van het inzetten van de rijders. Ook de setup kan, afhankelijk van de voorspellingen, voorafgaand aan de wedstrijd nog wat bijgestuurd worden.

Hebben jullie van de trainingen gebruik gemaakt om Alexander Mattschull als debutant extra rijtijd te geven?

“Alexander heeft op zondag al veel kunnen rijden, maar ook tijdens de avondsessies hebben we hem extra tijd gegund. De testdag is namelijk niet echt een ideale dag om aan de afstelling te werken omdat het circuit dan nog wat vuil is. In de nacht is het moeilijker om een Hypercar in je achteruitkijkspiegels te herkennen en daar heeft Alexander op die manier ook al aan kunnen wennen.”

DKR Engineering is ook een familiaal team heb ik gemerkt.

“Dat is voor 100% waar. Mijn vader volgt me van in het begin en is er ook hier in Le Mans bij. Hij hield zich van in het begin bezig met de catering en de hospitality en heeft dat altijd prima georganiseerd. Maar ook mijn vrouw, mijn schoonmoeder, mijn zus en mijn schoonzus zijn van de partij. Iedereen doet iets in het team, vooral op vlak van catering, en mijn familie is er ook enorm trots op dat we dit samen hebben opgebouwd. Via de kleinere kampioenschappen zijn we stap voor stap opgeklommen en in het begin had ik nooit durven hopen dat we ooit de 24 Uur van Le Mans zouden rijden. We doen dit met een gelimiteerd budget, maar iedereen bij DKR Engineering is enorm gemotiveerd. Alle neuzen staan in dezelfde richting en dat is onze sterkte.”

Traditiegetrouw bakte de DKR-familie wafels voor de toeschouwers tijdens de pitwalk van vrijdag, en zelfs wat regen hield hen niet tegen.