BRC Ieper: Bernd Casier met Skoda

Volgende week staat de Ardeca Ypres Rally op de kalender. Bernd Casier en Pieter Vyncke komen er aan de start met een fonkelnieuwe Skoda Fabia RS Rally2 van PTR Racing. De service wordt verzorgd door het eigen team, Casier Sports Team, gerund door Roeland Verschaeve, samen met enkele monteurs van PTR Racing. Met de Skoda Fabia RS Rally2 wil Bernd Casier dichter aansluiten bij de top in Ieper, maar eerst zal er zaterdag getest worden in de Rally van Wervik.

(persbericht)

De deelname van Bernd Casier aan de Ardeca Ypres Rally stond al vanaf het begin van het seizoen vast, maar de keuze voor de Skoda is een verrassing. De verklaring voor die keuze is de koprol op de shakedown van de Rally van Antibes begin mei. “We stonden een uur te wachten en begonnen aan de shakedown met koude banden. Ik had een harde compound gekozen. Dan duurt het even voor de banden op temperatuur zijn, maar je weet nooit goed hoe hard je kan pushen bergop. In de eerste remzone brak de wagen door de koude banden bruusk uit. We raakten iets aan de binnenkant van de bocht en gingen over de kop. Na die crash kreeg ik een berichtje van Pieter Tsjoen. Hij vond dat we maar eens voor een “echte” topauto, een Skoda Fabia RS, moesten kiezen voor Ieper. Zo is de bal aan het rollen gegaan. Door te kiezen voor de Skoda, heeft het team de tijd om de Fiesta helemaal te strippen en als nieuw terug op te bouwen. We hebben de Skoda dus niet gekocht,” vertelt Bernd Casier, die zaterdag zijn eerste meters zal rijden met de Skoda Fabia RS Rally2.

“De auto is inderdaad nog maar net gedecoreerd en ik hoop er vrijdag even mee door de straat te rijden om alle knopjes even te ontdekken. De echte test wordt de eerste proef in Wervik, waar we puur rijden om de auto te leren kennen. Ik wil zeker geen risico’s nemen,” vertelt Bernd, die benieuwd is naar het verschil met zijn vertrouwde Ford Fiesta Mk2 Rally2. Vorig jaar eindigde Bernd met zijn Ford op de 9de plaats in Ieper, met een Fiesta die duidelijk niet over dezelfde evoluties beschikte als de fabrieksversie van winnaar Adrien Fourmaux.


“Ik stelde me vorig jaar de vraag hoeveel van mijn achterstand te wijten was aan de auto, want ik had het gevoel dat we goed reden en dat er niet veel marge meer was. De Skoda is momenteel een van de snelste Rally2’s, dus zou ik logischerwijze weer dichter moeten aansluiten bij de top. Ik ben benieuwd hoe dicht ik kan geraken. Als ik, na die koprol in Antibes, het vertrouwen meteen terug kan vinden, dan zie ik wel mogelijkheden…”

Bernd Casier, al sinds 2012 genavigeerd door Pieter Vyncke, blijft een van de toppers in de Ardeca Ypres Rally. Hij stond in 2016 op het podium (3de plaats) en werd maar liefst vijf keer vierde in Ieper, in 2010 trouwens ook met een Skoda Fabia. Maar, de klassementsproeven zijn ondertussen erg veranderd.
“De kleine baantjes in Ieper zijn ondertussen bijna allemaal vernieuwd. Vroeger waren ze veel hobbeliger en moest je weten of je links of rechts van de baan moest blijven om de lastigste hobbels te vermijden. Dat is niet meer het geval, waardoor de parcourskennis minder belangrijk is. Daardoor kunnen buitenlandse deelnemers ook vanaf hun eerste deelname al toptijden rijden, wat vroeger niet evident was,” vertelt Bernd Casier.

“Wat mezelf betreft, zal ik goed voorbereid zijn. Maar, verwacht niet dat ik elke avond eindeloos onboards zit te bestuderen. Zo fanatiek ben ik niet meer. De laatste jaren ga ik vaak in het buitenland rijden. Daar is het belangrijk om na twee of drie verkenningsronden op nota’s te rijden op een parcours dat je niet kent. Dan is het normaal dat je eens aarzelt op sommige plaatsen. In België kent iedereen de proeven uit het hoofd. Daardoor wordt er van start tot finish aan 110% gereden. De minste aarzeling wordt afgestraft. Dat maakt het wat moeilijker wanneer je met minder ritme aan de start komt. Ik ben toch benieuwd hoe dicht we bij de top kunnen aansluiten,” besluit Bernd Casier.