FIA WEC Le Mans 24: WRT brengt hulde aan Pierre Dieudonné

In een eerste deel van de voorbeschouwing van WRT op Le Mans hadden we het over de algemene verwachtingen in de beide klassen en de de twintigste BMW Art Car. Maar ook de twee BMW M4 GT3 zullen in Le Mans ook een speciale kleurstelling dragen, met strepen in twee kleuren, traditioneel blauw en geel voor wagen #46 van Ahmad Al Harthy, Maxime Martin en Valentino Rossi, en wit en rood voor wagen #31 van Augusto Farfus, Sean Gelael en Darren Leung.

Foto’s: WRT, Danny Hoyoux

Deze bijzondere look is geïnspireerd op die van de BMW 3.0 CSL die tijdens de editie van de 24 uur van Le Mans 1977 de IMSA-klasse won en bekend stond als de ‘UFO BMW’ naar de naam van zijn sponsor, een jeansfabrikant. De auto werd door het Belgische Luigi Racing klaargestoomd en en had Spartaco Dini, Jean Xhenceval en Pierre Dieudonné achter het stuur, waarbij die laatste vandaag een belangrijk lid van Team WRT is.

Het eerbetoon aan Pierre is duidelijk, legt Vincent Vosse uit: “Het is een mooie knipoog naar onze vriend Pierre, een gerespecteerd figuur in Le Mans en in ons team, en een mooie manier om een grote overwinning van BMW te vieren, maar ook die van een bijzonder team, met name het Belgische Luigi Racing, dat veel voor de Belgische autosport heeft gedaan. Die auto heeft ook een speciale betekenis voor mij. Ik was toen nog een kind van vijf, maar die opvallende kleur trok me aan, het is inderdaad de eerste raceherinnering die ik heb.

Pierre Dieudonné van zijn kant erkent het eerbetoon met de wijsheid die hoort bij een zes decennia lange relatie met Le Mans, als journalist, rijder (elf starts, vier klasse-overwinningen, zeven algemene top-10), teammanager en sportief directeur.

Het is een leuke gedachte van het team en ik ben dankbaar voor de aandacht”, vertelt Dieudonné, “1977 was de eerste 24 Uur van Le Mans waar ik aan deelnam. Dat jaar verdedigden Jean Xhenceval en ik de Europese toerwagentitel die we in 1976 hadden veroverd en de week voor Le Mans raceten we in Brno, toen achter het IJzeren Gordijn. Luigi had ons op het laatste moment verteld dat als de auto in Brno niet stuk zou gaan, we in Le Mans zouden stoppen en de 24 uur zouden rijden op de terugweg naar België! Hij had de inschrijving en een toelating om een dag later door de technische keuring te mogen, gezien de lange reis vanuit Tsjechoslowakije. Dat geeft wel aan hoe goed we voorbereid waren… De auto was een Groep 2, dus een van de langzaamste op het rechte stuk, en we kwalificeerden ons als 42ste, maar tijdens de race liep de auto als een Zwitsers horloge. Tanken en banden wisselen waren de enige ingrepen die gedaan moesten worden. We wonnen de klasse en eindigden als achtste algemeen! Le Mans is sindsdien erg veranderd, maar de essentie is hetzelfde. Het is een race waar je van houdt en die je tegelijkertijd haat, omdat alles wat het je geeft extreem is. Het kan een oneerlijke, pijnlijke en wrede race zijn, maar het geeft ongeëvenaarde vreugde als je iets bereikt. Beide dingen kunnen samenkomen, zoals we met WRT in 2021 hebben ervaren (toen viel de leidende auto uit, waardoor de andere wagen van WRT in LMP2 won). Het is een unieke race, van een andere dimensie omdat ongelooflijke snelheid en raceduur samengaan op een manier die in geen enkele andere race bestaat.”