Droomhelmen van BLANCHIMONT

Fabrikant BLANCHIMONT presenteert zijn eerste ‘dubbele’ kunsthelm, gemaakt in samenwerking met kunstenaars Christophe de Fierlant en Bart Verheyen. BLANCHIMONT presenteert deze nieuwe helm die gemaakt is voor de jonge en getalenteerde Belgische rijder Maxim Dirickx die uitkomt in de LMP3 Prototype Cup Duitsland.

Het ontwerp werd toevertrouwd aan twee kunstenaars, die er elk hun eigen stijl aan gaven: Christophe de Fierlant’s poëzie voor het bovenste gedeelte van de helm en Bart Verheyen’s pop-art voor het onderste gedeelte. Beide kunstenaars hebben de helm gesigneerd en zoals bij alle projecten van BLANCHIMONT wordt hij geleverd met een echtheidscertificaat.

Op het bovenste gedeelte van de helm — het werk van Christophe de Fierlant — staan verschillende citaten die de jonge rijder nauw aan het hart liggen:

  • “Racing is life, everything else is just waiting” van S. McQueen
  • “Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers” van C. Mc Rae
  • “I am an artist. The track is my canvas and the car is my brush” van G. Hill
  • “In order to finish first, you first have to finish” van S. Moss

Over de productie van BLANCHIMONT

Jean-François Van Laere richtte in 2016 het bedrijf BLANCHIMONT op en kreeg al snel erkenning voor het combineren van de autowereld met die van de kunst. Vier decennia na de iconische Art Cars van Hervé Poulain — de beroemde veilingmeester die kunstenaars vroeg om de carrosserie van zijn raceauto’s te beschilderen om deel te nemen aan de 24 Uur van Le Mans — combineert BLANCHIMONT nu de wereld van de auto met kunst en design, door authentieke en exclusieve objecten te creëren voor Gentlemen Drivers in beperkte series of als eenmalige stukken.

Jean-François Van Laere baseert zich op zijn ervaring in de automobielsector en zijn passie voor kunst, en maakt er een erezaak van om zich binnen BLANCHIMONT aan strikte regels te houden.

“Ik vind het enorm belangrijk om rekening te houden met de context en de geschiedenis van elk project. Ik hecht veel belang aan elk detail en aan de samenhang van het project, om er een echt kunstwerk van te maken dat volledig in harmonie is met de autowereld”, benadrukt Jean-François Van Laere.

Over Christophe de Fierlant

Christophe de Fierlant heeft al sinds zijn tienerjaren een passie voor kleuren en woorden. Op zeventienjarige leeftijd, toen hij de klassieke Griekse dichters bestudeerde, drong het poëzievirus zich tot hem op. Het jaar daarop inspireerden de fauvisten en hun schitterende kleuren hem om te gaan schilderen. En daar ging hij … Hoewel hij al snel woorden en zinnen in zijn schilderijen verwerkte, besloot hij pas een paar jaar later om de twee met elkaar te combineren.

2015 was het beslissende jaar. Hij koos ervoor om te doen waar hij van hield: schilderen en schrijven! Hij is van nature een optimist en zet alle moeilijkheden in het leven om in positieve energie. Zijn combinatie van schilderen en poëzie heeft hem een speciale plaats in de kunstwereld opgeleverd. Sinds 2016 wordt zijn werk in heel Europa en de Verenigde Staten tentoongesteld.

Over Bart Verheyen

In het werk van Bart Verheyen neemt de “condition humaine” de vorm aan van persoonlijke commentaar, vaak ironisch en soms bijtend. De mens wordt afgebeeld als antiheld en de stijl bevindt zich ergens tussen Pop Art en poststructuralisme.