VAS Rallycross: Spannende strijd op Glosso

Het VAS kampioenschap rallycross 2024 kon zondag 19 mei eindelijk op gang worden geschoten. Dat gebeurde op het Glosso-circuit te Arendonk. Ondanks de doortocht van een stevige bui tijdens de trainingen op zaterdag, kon op zondag de wedstrijd toch doorgaan.

(Foto’s : © J Dingenen)

Er werd gestreden in vier klassen, de klasse D Promo, de klasse A voorbehouden voor wagens tot 1600cc, de klasse B voor wagens van 1600 tot 2100cc en tot slot de klasse C voor wagens boven 2100cc. Verdeeld over vier klassen zagen we een kleine 40 wagens op de startlijst, een aantal dat we nog niet zo lang geleden veel hoger zagen oplopen. Kwantitief is er dan wel een dipje, kwaliteit was er wel degelijk en we kunnen noteren dat we vaak een stevige strijd zagen op diverse fronten.

Klasse D, Promo
In deze klasse konden maar twee deelnemers de finale bereiken, en dan kan men zich afvragen wat het nut nog is van deze klasse, met alle respect voor de deelnemers hier. Het was uiteindelijk Tommy Van Bryssel die met zijn Mitsubishi Colt beter bleek dan BMW-rijder Senne Van Lommel.

Regio Klasse A
Hier kon Mitch Moonen tot zijn grote vreugde naar de zege rijden met zijn Ford Fiesta. Het was nochtans Mitch Buekenhout die met zijn Citroën Saxo het beste uit de startblokken kwam maar na het spel van de jokerronde nam Moonen het commando over. Danny Kunnen werd derde met zijn Toyota Corolla.

Regio Klasse B
Tijdens de reeksen kreeg het publiek reeds een tweestrijd te zien tussen Opel-rijders Bob Wilms en Kristof De Backer. Het was De Backer die de snelste was tijdens de eerste twee reeksen. In reeks drie leek Bob Wilms dat te doen, maar dan was er de sterk rijdende Andy Van Dooren, eveneens met Opel, die alsnog de derde reeks wist te winnen. Zo leek het erop dat we in de finale een driestrijd zouden krijgen. Maar Andy Van Dooren diende al snel de wagen met pech aan de kant te zetten. Wat volgde was een ongemeen spannend duel tussen Wilms en De Backer waar uiteindelijk Bob Wilms met de Corsa het laken naar zich toetrok. Ook de strijd om de derde podiumplaats was er eentje om duimen en vingers van af te likken met Wouter Nijssen die hier het pleit in zijn voordeel beslechtte. Bob Wilms toonde zich erg tevreden: “Het lag allemaal erg kort bij elkaar vandaag, we Kristof en ik konden allebei winnen. Met deze overwinning heb ik mijn ambitie voor dit jaar wel getoond.”

Regio Klasse C
In deze klasse zien we voornamelijk BMW-rijders aan het werk. In de eerste twee reeksen was regerend kampioen Andy Leysen de beste met zijn BMW. Hij verwierf daarmee zekerheid over de pole in de A-finale en gaf verstek voor de derde en laatste reeks. Daarvan profiteerde Stijn Severeyns het beste door met zijn Opel Ascona de beste tijd te laten klokken, voor Daan Bex, zoon van nationaal rijder Kristof Bex, en Opel-rijder Danny De Beuckelaer die het nationale toneel verlaat en dit jaar mee strijdt in het regionale kampioenschap. Inde finale kwam Andy Leysen het beste uit de startblokken. Hij werd van wel erg nabij gevolgd door Daan Bex. Maar even later ging Bex in de fout. Leysen leek zo op weg naar de overwinning maar even later moest hij met pech de BMW aan de kant zetten. Ook De Beuckelaer bleef niet van pech gespaard: “Ik verloor plots de remmen, dus heb ik met de handrem de wagen tot stilstand kunnen brengen. Want zo kan de muur wel erg dichtbij komen. We hebben de schade zo kunnen beperken en ik heb wel kunnen tonen dat ik met de kleine Corsa mee kan strijden voor de overwinning. Het gaat trouwens erg hard, iedereen wie hier vandaag finale reed kan nationaal mee, dat kan ik je verzekeren.
Het was de winnaar van de B-finale, Jef De Busser, die zo onverwacht naar de overwinning kon rijden, voor Severeyns met de Ascona en Maarten Verstraeten (BMW).
In de paddock vonden we na de laatste finale van de dag nog een erg trotse vader Kristof Bex die over de prestatie van zijn zoon nog het volgende meegaf: “Dit was echt de eerste wedstrijd voor Daan. Ik had niet verwacht dat hij meteen zou meestrijden voor de overwinning in deze klasse. Maar dit laat natuurlijk het beste vermoeden voor de toekomst. Voor deze race had enkel wat getest in Valkenswaard. Ondanks foutje in de finale keren we dan ook tevreden terug naar huis.”