F1: George Russell en Mercedes-Benz vieren verjaardag van Targa Florio zege

In 1924 won Mercedes de ondertussen befaamde Targa Florio. Mercedes-Benz Classic wil de honderdjarige verjaardag van deze belangrijke zege vieren met de aanwezigheid jaar van een team met George Russell. De F1 rijder zal met een wagen die in de originele race ook meedeed, rijden van Faenza tot het middeleeuwse stadje Brisighella om er de Trofeo Bandini Award 2024 op te halen.

foto’s: © mercedesamgf1.com/media

De Trofeo Bandini werd gecreërd ter nagedachtenis van de beroemde Italiaanse rijder die in 1967 tragisch om het leven kwam in de Grand Prix van Monaco. Ieder jaar selecteert een speciale jury een figuur uit de Formule 1 om er de beker te komen ophalen. Op woensdag 15 mei zal George Russel met een gerestaureerde Mercedes “Targa Florio” 2-liter wagen, waarmee Christian Lautenschlager de originele wedstrijd over de Siciliaanse openbare wegen afwerkte, rijden tot het dorpsplein in Brisighella.

In 1924 won Christian Werner de wedstrijd met een Mercedes Tipo Indy 2000, ingeschreven onder “Daimler-Motoren-Gesellschaft”. Opvallend detail, om dezeer toegewijde Italiaanse fans om de tuin te leiden, was de wagen niet geschilderd in de toen typische witte kleur voor Duitse wagens, maar wel… in het rood. De wagen van Werner overleefde de tand des tijds niet, en het Mercedes-Benz Classic team besloot om voor 2024 de wagen van Lautenschlager te restaureren.

George Russell: “Mercedes-Benz heeft een ongelooflijke geschiedenis in de autosport. Sinds ik het team vervoegde in 2017 leerde ik al veel daarover, ik bezocht het museum en de “heilige hal” in Stuttgart. Toen ik de kans werd geboden om een van de meest iconische wagens in de geschiedenis van het merk te rijden, greep ik dat dan ook dadelijk aan. Ik kan amper wachten om achter het stuur te kruipen van de Targa Florio wagen en te beleven hoe de races waren honderd jaar geleden. Zoals steeds is het restauratieproject door Mercedes-Benz Classic ongeëvenaard. Om zo’n voertuig te kunnen rijden, vooral dan nog om de Trofeo Bandini Award te gaan ophalen, maakt het extra speciaal. Ik kijk uit naar het warme onthaal in Brisighella en wil de jury ook bedanken voor hun selectie, het is me een eer.”