WRC Portugal: zestigste overwinning voor Ogier, Neuville steviger WK-leider

Sébastien Ogier (Toyota) heeft de WRC-rally van Portugal gewonnen. De Fransman nam na KP13 de leiding van Ott Tänak (Hyundai) over en gaf die niet meer uit handen. Voor de achtvoudige wereldkampioen is het zijn zestigste WRC-overwinning uit zijn carriére. Thierry Neuville (Hyundai) eindigde als derde en verstevigt de WK-leiding.

Foto’s: © Toyota / Hyundai

Na de korte asfaltproef op donderdag begon de rally van Portugal voor de rijders volledig op vrijdag. De Toyota-rijder Kalle Rovanperä nam vrijdag de leiding van Thierry Neuville over, maar de verschillen met zijn teamgenoten Takamoto Katsuta en Sébastien Ogier waren klein. Daarnaast stond ook Ott Tänak binnen de zes seconden van de leider. Bij Elfyn Evans (Toyota) waren de problemen groter, want zijn corijder Scott Martin had zijn notitieboek vergeten. Daarnaast had Evans een lekke band, waardoor hij een minuut verloor.

Problemen op zaterdag

De eerste lus op zaterdag schudde het algemene klassement volledig door elkaar. Toyota-rijders Katsuta en Rovanperä moesten na een fout opgeven en Ott Tänak verloor na een lekke band een twintigtal seconden.

Na de slotproef op zaterdag leidde Sébastien Ogier de rally van Portugal. De Fransman had een voorsprong van 11,9 seconden op Tänak en meer dan een minuut op onze landgenoot Neuville. Met zijn derde plaats op zaterdag scoorde Neuville dertien punten onder voorbehoud, want de WK-leider moest hiervoor de rally nog uitrijden.

Op zondag veranderde de topdrie niet meer, maar er werd wel nog hard voor de zondagspunten gestreden. Ott Tänak veroverde uiteindelijk de zeven zondagspunten, voor zijn teamgenoot Neuville. Onze landgenoot won ook nog de Powerstage, waarmee hij vijf extra punten verdiende. “We hadden een goede laatste proef”, vertelde Neuville. “Ik voelde wel dat de banden niet meer top waren, maar ik heb er alles uitgehaald.” Grégoire Munster (Ford) had minder geluk, want onze landgenoot maakte op de voorlaatste proef een foutje waardoor hij moest opgeven.

Sébastien Ogier verdedigde ondertussen zijn voorsprong en reed naar zijn zestigste WRC-overwinning zijn carrière. De Fransman is in de rally van Portugal met zes overwinningen alleen recordhouder.

In het WRC2 ging de overwinning naar de Spanjaard Jan Solans (Toyota). Voor Solans is het zijn eerste WRC2-zege uit zijn carrière. Josh McErlean (Skoda) en Lauri Joona (Skoda) vervolledigden de topdrie.

Neuville verstevigt voorsprong in WK-stand

Als we alle punten bij elkaar tellen, dan telt Neuville na vijf wedstrijden 110 punten. Elfyn Evans blijft op de tweede plaats staan, maar de Brit heeft na vandaag een achterstand van 24 punten op Neuville. Ott Tänak schuift met 79 punten naar de derde plaats op, terwijl Adrien Fourmaux met 71 punten als vierde volgt. In het constructeurskampioenschap heeft Hyundai de leiding van Toyota overgenomen.

De volgende wedstrijd is over drie weken in Sardinië, waarl Neuville opnieuw als WK-leider zal starten.