FIA WEC Spa – Interview Antonio Giovanazzi: “Eau Rouge is nog een echte bocht in een Hypercar”

Autosportwereld zat in Spa samen met één van de recente winnaars van de 24 Uur van Le Mans. De Italiaan Antonio Giovanazzi (30) was één van de drie rijders die in juni vorig jaar tijdens de eeuweditie van de 24 Uur van Le Mans de #51 Ferrari P499 naar de zege stuurde en dat samen met James Calado en Alessandro Pier Guidi.

Foto’s: © Ferrari

Heeft die zege in Le Mans je leven veranderd?

“Als Italiaan de eeuweditie van Le Mans winnen, aan het stuur van een Ferrari, vijftig jaar na de laatste zege van het merk, dat is echt iets bijzonders, dat kan je je wel inbeelden. De individuele elementen zijn al geweldig, maar de mix van alles is echt buitengewoon. De editie 2023 was sowieso zeer bijzonder, 100 jaar na de eerste 24-uurswedstrijd in Le Mans, met volle tribunes. Dat is echt één van de beste dagen van mijn leven geweest, één van de hoogtepunten uit mijn autosportleven. Bovendien is Le Mans voor mij bij uitstek een race waar je de passie bij de racefans voelt. Uiteraard zijn er vandaag tifosi die me op straat herkennen en dat bewijst ook nog eens hoe groot de uitstraling van Le Mans wel is.”

Is Le Mans een tweede maal winnen dit seizoen dan de hoofdopdracht?

“Ja en neen. Uiteraard wil ik Le Mans weer winnen, maar met Ferrari wil je ook de wereldtitel in de uithouding binnenhalen. Dus uiteraard staan beide op de lijst der objectieven.”

Nadat Ferrari zeer sterk was in Imola, maar de zege misliep, hoe schat je de kansen van Ferrari in Spa in?

“We gaan verder op ons elan van Imola hier in Francorchamps, maar het resultaat moet beter, dat spreekt voor zich. We moeten in Spa presteren, in de optiek van het kampioenschap, maar ook naar Le Mans toe. Als je hier goed presteert, moet je dat momentum voor Le Mans vasthouden. Het weekend in Imola startte goed, met prima prestaties op vrijdag en zaterdag, maar op zondag kwam er niet uit, wat erin zat om de gekende redenen. Daar moeten we uit leren en sterker worden.”

Hoe verschillend zijn de wagens in het FIA WEC van de F1?

“Het concept is totaal verschillend. De Ferrari 499P is gemaakt om lange wedstrijden te rijden, heeft minder vermogen dan een F1 en is ook zwaarder, maar je kan er dus wel 24 uur lang mee racen, wat met een F1 niet kan. Je rijdt ook anders, zeker gezien het verkeer en omdat je met drie de wagen deelt. Het is een totaal andere filosofie, dus gaat het ook om geheel andere wagens. Anderzijds, met een Hypercar Eau Rouge nemen, voelt echt nog aan als een bocht nemen… Je moet er continu je limiet zoeken en zo maak je het verschil. Hoe dan ook, ik hou van dit circuit, dat past in een rijtje van ‘old school’ circuits, waar ik enorm van hou. Iets wat dit soort races ook kruidt, is het verkeer. Het maakt dat de race altijd boeiend blijft voor een rijder. Er gaat geen ronde voorbij waarin je minder geconcentreerd kan zijn. Dat spreekt met ook enorm aan.”