Karting: nog een Europees podium voor Dries Van Langendonck, leerrijk weekend voor Thibaut Ramaekers

Door dit weekend in Val d’Argenton als tweede te finishen verstevigde Dries Van Langendonck zijn eerste plaats in het Europees kampioenschap OK Junior van de FIA. Thibaut Ramaekers werd gehinderd door de regen in de kwalificaties en kon in OK minder goed voor de dag komen. De in Frankrijk opgedane ervaring zal hem in de toekomst echter goed van pas komen.

Persbericht

Slechts 53 duizendsten van een seconde scheelde het! Dries Van Langendonck, al winnaar van de openingsmanche van het Europees kampioenschap van de FIA in Valencia, maakte er in Val d’Argenton, bij de tweede van vier EK-manches, bijna twee op een rij van.

Als zesde op de startgrid voor de finale wist de vertegenwoordiger van het RACB National Team in de openingsronde al drie plaatsen goed te maken, en al snel schoof hij ook door naar de tweede plaats. In de allerlaatste bocht van de race waagde hij een aanval op de leiderspositie van de Italiaan Iacopo Martinese. De twee rijders kwamen zij aan zij over de streep, maar de 13-jarige uit Zolder moest zich tevreden stellen met het tweede podiumtrapje. De wereldkampioen van 2023 blijft echter stevig leider in de tussenstand van het Europees kampioenschap 2024. Er zijn nog twee manches te gaan, op de Slovakiaring en in het Zweedse Kristianstad.

“Na lastige twee openingsdagen – we misten wat ritme op de regenbanden die zich soms heel bizar gedroegen – ben ik blij dat ik op zondag één en ander heb kunnen rechtzetten”, stelde de 13-jarige met de glimlach. “Ik was net iets sneller dan Martinese, maar ik kon me niet helemaal naast hem plaatsen en mijn aanval in de laatste bocht heeft dus niet geloond. Wat er ook van zij, in een kampioenschap met meerdere manches is ook de regelmaat heel belangrijk. Deze punten zullen aan het eind van het seizoen heel belangrijk zijn!”

Regen nekt Ramaekers

Hoewel hij tijdens de vrije trainingen steevast voorin te vinden was, bleek Thibaut Ramaekers in de OK-categorie minder succesvol. “Toen het droog was, draaide ik goed mee”, benadrukt Thibaut. “Ik wist te bevestigen dat mijn zege van twee weken geleden in de Champions of the Future Euro Series, op hetzelfde circuit, niet toevallig was. Jammer genoeg begon het tijdens mijn kwalificatiesessie hard te regenen en ik kon niet beter dan een negende plaats in mijn reeks, 27ste algemeen.”

Vanaf dat moment werd het heel lastig voor Thibaut, want hij moest elke kwalificatiemanche in het pak vertrekken. Na afloop van die races, die voor het grootste deel in de regen werden verreden, wist de jongeman uit Chimay naar de 23ste plaats op te rukken. Helaas kon hij op zondag niet op zijn elan doorgaan. “Toen voor de finale opnieuw de zon begon te schijnen, was ik hypergemotiveerd. Misschien iets té. In twee ronden tijd schoof ik van de 30ste naar de 17de plek, maar bij nog een inhaalpoging bleek ik iets te optimistisch en raakte ik een tegenstander. Ik ben wel wat ontgoocheld, maar aan de andere kant besef ik ook dat ik dit weekend heel wat geleerd heb, zeker door in de regen en midden in het peloton te rijden. Ik moet nog een beetje beter begrijpen hoe ik met mijn kleine gestalte beter uit de voeten kan komen op een nat circuit, maar daar zal ik zeker aan werken!”

De twee vertegenwoordigers van het RACB National Team komen van 21 tot 23 juni opnieuw in het EK in actie op de Slovakiaring. Om in het ritme te blijven en die meeting voor te bereiden werken de twee Belgen vooraf nog een reeks internationale wedstrijden af. Ze zijn ondertussen ook een mooie inspiratie voor Gilles Herman, die geen lid is van het RACB National Team, maar wel de nationale kleuren verdedigt in de FIA Karting Academy Trophy.

Na een vierde plaats in de kwalificaties en een derde na de kwalificatieraces werd de rijder uit Zulte tijdens een bewogen finale naast de baan getikt, waarna hij als elfde werd gerangschikt. Zijn zesde plaats in de tussenstand, te danken aan de punten gescoord in de kwalificatiemanches en de finale, laten hem toe om vol ambitie richting de meetings op de Slovakiaring en in Kristianstad te trekken.