BRC Wallonie: Fernémont eerste leider

In en rond Namen is de BRC-rally de Wallonie aan de gang. Na vier klassementsproeven staat Adrian Fernémont aan de leiding. De Citroën-rijder heeft een voorsprong van 13,7 seconden op Jos Verstappen, mede doordat op KP4 werd het volledige klassement door elkaar werd geschud.

Door het wisselvallige weer was het afwachten welke banden de rijders zouden kiezen. Alle rijders namen enkele regenbanden mee, wat ze uiteindelijk ook zouden gebruiken. Op KP1 nam Adrian Fernémont de eerste scratch van de rally. Fernémont was 2,5 seconden sneller dan Maxime Potty en Stéphane Lefebvre (Skoda). BK-leider Niels Reynvoet (Citroën) was goed voor de vierde tijd, terwijl Jos Verstappen (Skoda) de topvijf vervolledigde.

Op KP2 en KP3 was zette Fernémont wederom twee keer de snelste tijd, waarmee hij zijn leiding verstevigde. Maxime Potty was de enige rijder die nog in het spoor van Fernémont kon blijven, want de Citroën-rijder volgde na drie klassementsproeven op 4,7 seconden als tweede. Ook Verstappen en Cherain (Hyundai) kwamen meer in hun ritme, waarmee ze naar de derde en vierde plaats opschoven.

Chaos op KP4

KP4 was de slotproef van de openingslus, maar ook de meest spectaculaire. Fernémont maakte zijn vier op vier compleet met een nieuwe scratch, maar zijn eerste achtervolger Potty reed een lekke band. De regerend Belgisch kampioen verloor 26 seconden en zakte daarmee in het algemene klassement naar de achtste plaats. Vice-kampioen Cédric Cherain kwam na KP4 met een kapotte radiator over de streep, maar de Hyundai-rijder verloor weinig tijd. Met de service in zicht kan Cherain hoogstwaarschijnlijk blijven rijden. Tot slot kwam Thibaud Mazuin met zijn Skoda op KP4 vast te zitten, waarmee hij vijf minuten verloor.

Na de openingslus heeft leider Fernémont nu een voorsprong van 13,7 seconden op Jos Verstappen. Stéphane Lefebvre staat met een achterstand van 17,5 op de derde plaats, terwijl Reynvoet twee tienden verder op de vierde plaats staat. Cédric Cherain vervolledigt de topvijf. Om 13u27 starten de rijders met de tweede lus van de dag.