GT Open en GT Cup: mooi seizoen 2024 in het vooruitzicht, Belgen tekenen present

Dit weekend start in Portimao het seizoen van de GT Open en de GT Cup Europe. Waar de GT Open acht afspraken telt, waarvan één in Spa-Francorchamps, op 25 en 26 mei, doet de GT Cup Europe het zesmaal. Ook de GT Cup Europe is in Spa van de partij.

Foto’s: GT Open en Street Art Racing

De seizoensopener van 2024 van de International GT Open is dus voor dit weekend in Portimao en de negentiende editie van de serie belooft een mooie editie te worden, want zowel kwantiteit als kwaliteit zullen aanwezig zijn. Er starten in Portugal 35 auto’s, waarvan 31 voor het hele seizoen, met zes verschillende merken: Audi, Ferrari, Lamborghini, McLaren, Mercedes en Porsche.

Op de kalender staan acht meetings, één meer dan in het verleden, met Hockenheim als nieuwkomer. Twee meetings (Spa en Monza) krijgen het langere format (één race van 240 minuten) zoals dat vorig jaar met succes in België werd getest, onder de noemer ‘GT Open 500’.

In de GT Open vinden we drie klassen, met Pro, Pro-Am en Am. Het is in de klasse Pro-Am dat we de enige Belg vinden, met name Laurent De Meeus, die uiteraard Ferrari trouw blijft en het samen met Jamie Stanley in een Ferrari 488 van AF Corse doet.

Belgen sterk vertegenwoordig in GT Cup Europe

De GT Cup Europe doet het nu zesmaal en geen vijfmaal meer en de serie rijdt ook niet meer mee in de twee langere wedstrijden. Het startveld telt 22 vaste inschrijvingen, meer dan de voorbije seizoenen, maar zonder GT4-wagens evenwel. Het hele veld bestaat nu uit Porsche 992 GT3 Cup en Ferrari 488 Challenge Evo. Alle meetings bestaan uit twee races van 50 minuten.

Bij de deelnemers ook heel wat Belgen en Q1 Trackracing zorgt uiteraard voor het gros van het veld. Q1 Trackracing doet daarvoor een beroep op niet minder dan vier duo’s met een Porsche 992 GT3 Cup, met name: Stienes Longin en Nicolas Saelens, Xander Przybylak en Lars Zaenen, Laurent Vandervelde en Nathan Brauns en tot slot Nicolas Vandierendonck en Bogdan Duma.

Daarnaast zet Street-Art Racing een Ferrari 488 Challenge EVo in, maar niet voor een Belgisch duo, wel voor Jahid Fazal-Karim en Pascal Bachmann.

Kalenders: https://www.gtopen.net/en/ en https://www.gtcupopen.net/en/