FIA Karting Academy Trophy: Gilles Herman wil de Belgische kleuren laten schitteren

Gilles Herman werd door de RACB geselecteerd om België te vertegenwoordigen in de FIA Karting Academy Trophy. De jonge kerel maakt zich zo op voor een heel nieuwe uitdaging: zich met identieke bolides meten met rijders uit de hele wereld. De eerste manche van het kampioenschap, dat eerder al twee keer door Belgen werd gewonnen, wordt van 25 tot 28 april op het circuit van Val d’Argenton verreden.

(persbericht / foto: © RACB National Team)

Hoewel hij nog maar 11 jaar en 10 maanden oud is, wist Gilles Herman zich in het karten al een heel mooi palmares bij elkaar te rijden. De Mini Rookie-kampioen van de IAME Series Benelux 2021 wist zijn veelbelovende resultaten nadien ook te bevestigen, door in 2022 en 2023 respectievelijk de zilveren en bronzen medaille bij de Mini’s te veroveren. Zo bewees hij dat er achter die wat discrete kerel een rijder schuilt die heel veel zegehonger heeft.

Gilles stapte begin dit seizoen over naar de Junior-categorie, en maakt zich nu op voor een unieke ervaring. Net zoals Maxime Potty (winnaar in 2013), Gilles Magnus (2013), Ugo de Wilde (2015), Elie Goldstein (2016), Xavier Handsaeme (laureaat 2017), Kobe Pauwels (vicekampioen in 2018) of ook nog Thibaut Ramaekers (2022) voor hem, zal hij tijdens de FIA Karting Academy Trophy de Belgische kleuren verdedigen.

“Ik ben heel vereerd dat ik door de RACB werd uitgekozen om dit kampioenschap af te werken”, aldus de jonge kerel die in Waregem op de schoolbanken van het zesde leerjaar zit. “Voor je land kunnen rijden is altijd een beetje bijzonder, en het is iets waar ik al lang van droom! Drie of vier jaar geleden volgde ik samen met mijn papa een wedstrijd van de Academy Trophy in Genk en toen heb ik hem gezegd dat ik heel graag op een dag deel zou uitmaken van dat peloton. Dat wordt nu mogelijk, en ik kijk er al naar uit om het op te nemen tegen rijders die van overal ter wereld komen.”

In dit kampioenschap neemt de rijder uit Zulte het op tegen 50 tegenstanders die elk tussen 12 en 14 jaar oud zijn en heel weinig ervaring in FIA-wedstrijden hebben. Kwestie van nieuwe jonge talenten te ontdekken! Andere bijzonderheid: iedere rijder beschikt over een identieke kart, te weten een Exprit-chassis met een Vortex-motor, die bij het begin van de campagne door lottrekking wordt toegewezen. “Om te winnen moet je dus met je rijkwaliteiten het verschil weten te maken”, analyseert Gilles. “Daarom ben ik ook zo enthousiast om deze uitdaging aan te gaan!”

In de aanloop naar de eerste manche van de Trophy op het circuit van Val d’Argenton (25-28 april) toont Gilles heel wat ambitie. Het kampioenschap, dat in het voorprogramma van het Europees Kampioenschap FIA OK en OK Junior wordt georganiseerd, is dan ook een mooie gelegenheid om zich voor de toekomst in de kijker te rijden. “Ik hoop om voor podiumplaatsen te kunnen strijden”, stelt hij. “Voorlopig is het nog moeilijk in te schatten hoe competitief ik zal zijn. Niet alleen moet ik het chassis en de motor onder de knie krijgen, maar ook enkele circuits. Toch hoop ik vooraan te kunnen meestrijden, zoals ik tot nu al altijd heb kunnen doen! Positief is dat ik tijdens wintertests al in Val d’Argenton heb kunnen rijden. Ik vind het technische circuit wel tof.”

Na de eerste manche in Frankrijk staan er nog twee meetings op de kalender: de tweede wordt nabij het Slovaakse Bratislava gehouden (20-23 juni), de derde in het Zweedse Kristianstad (1-4 augustus). Ter plaatse zal Gilles Herman zeker de twee karters van het RACB National Team tegen het lijf lopen: Dries Van Langendonck (regerend wereldkampioen en leider in de tussenstand van het EK OK Junior) en Thibaut Ramaekers (vice-Europees kampioen OK Junior en rookie in de OK-klasse). Go Belgium! 

Kalender FIA Karting Academy Trophy

25-28 april: Val d’Argenton (Frankrijk)
20-23 juni: Slovak Karting Center (Slovakije)
1-4 augustus: Kristianstad (Zweden)