WRC Kroatië KP13-16: Neuville sluit zaterdag als leider af

Thierry Neuville (Hyundai) zal de slotdag in Kroatië met een miniem verschil als leider starten. Onze landgenoot was vandaag vijf seconden sneller dan Elfyn Evans en eindigde de dag als leider, waardoor hij ook achttien punten voor het WK-klassement scoorde. Om die punten te verdienen moet Neuville de rally van Kroatië uitrijden. Onder voorbehoud telt Neuville 85 punten in het WK-klassement tegen 76 voor Evans.

Foto’s: © Hyundai/Ford

De regen speelde in de namiddaglus een grote rol voor de rijders. Thierry Neuville startte als leider aan de regenachtige KP13, maar was die snel kwijt. Toyota koos met vier zachte banden en twee regenbanden de beste bandenstrategie waardoor Elfyn Evans (Toyota) de leiding overnam. Neuville, die op twee harde banden reed, volgde op twee seconden.

Lang kon Evans niet genieten van de leiding, want Neuville zette een knalprestatie neer op KP14. In de regen reed hij naar de scratch en nam onze landgenoot de leiding opnieuw over. Op KP15 trok Neuville de lijn door, waardoor zijn voorsprong op Evans richting de laatste klassementsproef van de dag vier seconden bedroeg.

In de laatste proef kwam Neuville niet meer in de problemen en reed hij wederom naar de scratch. “Het is een klein verschil”, vertelde Neuville na KP16. “We maakten niet de juiste bandenkeuze voor de namiddaglus, maar we sluiten de dag als leider af. Morgen moeten we blijven aanvallen om de rally te winnen.”

Doordat Neuville de zaterdag als leider afsluit, krijgt hij achttien punten voor het WK-klassement, al moet hij daarvoor de rally uitrijden. Elfyn Evans volgt op 4,9 seconden als tweede en krijgt onder voorbehoud vijftien punten, gevolgd door Sébastien Ogier (Toyota), die als derde op 11,9 seconden volgt. Ött Tänak (Hyundai) zal voor de vierde plaats tien punten krijgen, terwijl Adrien Fourmaux (Ford) met zijn vijfde plaats acht punten zal verdienen. Grégoire Munster (Ford) eindigde de zaterdag als achtste en pakt onder voorbehoud drie WK-punten. Onder voorbehoud telt Neuville 85 punten tegen 76 voor Evans.

In WRC2 staat Nikolay Gryazin comfortabel aan de leiding. De Bulgaar heeft een bonus van 39,5 seconden op Yohan Rossel (Citroën) en meer dan twee minuten op Pepe López (Skoda). Nicolas Ciamin (Hyundai) en Lauri Joona vervolledigen de topvijf.

Later meer JWRC…

Morgen staan er nog vier klassementsproeven op het programma, met de openingsproef om 7u08 en de slotproef (Power Stage) om 13u15.