WRC Kroatië KP 9-12: Neuville alleen aan de leiding

In de WRC-rally van Kroatië staat onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai) na twaalf klassementsproeven aan de leiding. Neuville begon met dezelfde tijd als Elfyn Evans (Hyundai) aan de tweede dag, maar de Hyundai-rijder staat door een fantastische passage in KP12 nu alleen aan de leiding.

Foto’s: ©Hyundai/Toyota

Op KP9 reed Ford-rijder Adrien Fourmaux naar de snelste tijd. Neuville nam acht tienden op concurrent Evans en stond daarmee alleen aan de leiding. Sébastien Ogier (Toyota), die na gisteren op de derde plaats stond, verloor een halve seconde op Neuville.

Ook op KP10 die twintig kilometer lang was, waren de verschillen tussen de topdrie zeer klein. Ogier reed naar de scratch, maar Neuville en Evans volgden op slechts drie tienden. In het algemene klassement had Neuville een voorsprong van acht tienden op Evans en 6,8 seconden op Ogier.

In de elfde klassementsproef breidde Neuville zijn voorsprong uit, maar het was vooral op KP12 waar de Hyundai-rijder het verschil maakte. Onze landgenoot was 2,9 seconden sneller dan Sébastien Ogier en drie seconden sneller dan eerste achtervolger Elfyn Evans. “We hebben doorheen de lus goed op onze banden gelet”, vertelde Neuville na KP12. “Op de vorige proef waren we al hard aan het pushen en ook hier hebben we een zeer goede proef afgewerkt.”

In het algemene klassement heeft Neuville een voorsprong van 4,7 seconden op Evans en 11,7 seconden op Sébastien Ogier. Na de topdrie beginnen de plaatsen vast te liggen. Ött Tanak (Hyundai) staat op de vierde plaats, gevolgd door Fourmaux als vijfde. Takamoto Katsuta (Toyota) staat op zes, met Mikkelsen (Hyundai) en Munster (Ford) op zeven en acht. “Het is goed om vooraan te starten”, deelde Munster mee. “Gisteren waren de proeven zeer vuil, maar vandaag kan ik op een propere baan rijden.”

In WRC2 is Nikolay Gryazin (Citroën) nog steeds de leider. Concurrent Yohan Rossel (Citroën) kon lang de Bulgaar volgen, tot de Fransman op de laatste proef een lekke band reed. De achterstand van Rossel bedraagt daardoor een minuut, gevolgd door Pepe Lopez op twee minuten en twintig seconden. In JWRC blijft Romet Jürgenson de leider. Onze landgenoot Tom Rensonnet startte de dag op de tweede plaats, maar hij moest door een kapotte radiator helaas opgeven. Rensonnet was aan een zeer sterke rally bezig. Gill Taylor schuift op naar de tweede plaats, met Norbert Maior als derde.

Om 14u31 starten de rijders met de laatste lus van de dag.