24H Series Spa: Herberth Motorsport aan kop na eerste deel, RedAnt bovenaan in 992-klasse

Scott Noble, Ralf Bohn en Jason Hart sloten met hun Porsche 911 GT3 R (type 992) van Herberth Motorsport het eerste wedstrijddeel van de 12 Uur van Spa-Francorchamps af als leider. Dit deel van zaterdag bedroeg vijf uur en werd onder zeer wisselende weersomstandigheden afgewerkt. De tweede plaats algemeen ging verrassend naar de Lamborghini van het Litouwse RD Signs–Siauliai Racing Team. RedAnt Racing werd eerste en tweede in de 992-klasse.

De eerste vijf uur van de 12 Uur van Spa-Francorchamps werd in typische weersomstandigheden voor het Belgische circuit verreden. Natte en drogere periodes wisselden elkaar af en ook de intensiteit van de regen verschilde regelmatig. Dit maakte het op bepaalde momenten voor de teams niet makkelijk om voor slicks of regenbanden te kiezen. Ondanks de moeilijke omstandigheden viel het aantal incidenten mee.

Na een knappe openingsstint van Lamborghini Junior Mateo Llarena viel de ARC Bratislava Huracán GT3 weg uit de kopgroep. Nadien ging de strijd om de leiding tussen de Porsche-teams Car Collection Motorsport en Herberth Motorsport. Uiteindelijk finishten de eerste zes wagens nog met hetzelfde aantal ronden als de leider. Haas RT, met onder meer Grégory Servais en Xavier Knauf, werd negende met een ronde minder op de teller dan Herberth. De Audi leek op weg naar een top-3 tot een probleem bij het tanken aan de gemeenschappelijke tankinstallatie hen enkele minuten kostte.

RedAnt Racing werkte een prima eerste wedstrijddeel af. De #903 van Yannick Redant, Ayrton Redant en Julius Adomavičius was eerste in de 992-klasse en elfde algemeen. Ze telden 51 seconden voorsprong op hun teamgenoten Michiel Haverans, Brent Verheyen en Peter Guelinckx die elkaar afwisselden aan het stuur van de #904. De Porsche van Hans Weijs Motorsport eindigde derde in 992 en eerste in 992 Am met eenzelfde aantal ronden als de RedAnt-wagens. Het SpeedLover-trio Olivier Dons, Wim Meulders en Rik Renmans werd elfde in 992 en achtste in 992 Am. Door een mechanisch probleem ging de Red Camel-Jordans.nl Porsche, een van de favorieten in 992, niet van start.

Rob, Kris en Mark Verhoeven waren met de BMW van Hamofa Motorsport derde in GT4 en de HY Racing Porsche Cayman van onder meer Jacques Derenne en “Brody” eindigde op de derde plaats in de categorie TCE/TCX.

Om 10u50 op zondagmorgen gaan de lichten op groen voor de eindsprint van zeven uur. Het klassement bij deze start wordt bepaald door het aantal afgelegde ronden van zaterdag, waarvan het aantal eventueel licht gecorrigeerd wordt op basis van de achterstand op de leider in de klasse.

Resultaten