FIA WEC Imola: Belgische stemmen uit de paddock

Tussen de bedrijven door op vrijdag zat Autosportwereld samen met diverse Belgen, die allemaal één element van deze FIA WEC-wedstrijd in Imola onderlijnden: “het verkeer zal er een moeilijke race van maken!”

Foto’s: Tom Van Rompuy en WRT

Tom van Rompuy, die uiteraard in de TF Sport Corvette met startnummer #81 plaatsneemt, herhaalt wat Stoffel Vandoorne eerder al vertelde: “Het is een old school circuit, relatief smal, met grindbakken en muren, ergens doet het me aan Circuit Zolder denken. Het inhalen en het verkeer voor de snellere prototypes zullen dus niet eenvoudig worden. Je moet hier echt goed aangeven aan de snellere auto’s achter je, wat je doelstelling is. Duidelijkheid is een sleutelwoord. De gevolgen zijn veel groter dan in Qatar, waar ruimte zat was. Ik denk dat het mee de race zal bepalen. Verder vind ik dit een geweldig circuit, met een echte ziel, ook al weet je dat het verleden ook een zware stempel heeft gedrukt. Ik hou ook enorm van het kader waarin we racen, de ligging, quasi midden in de stad en de hoogteverschillen. We hebben zeker een kans, want na testdagen in Imola en Spa is de auto echt nog wel verbeterd.”  

WRT BMW met kansen in Imola

Maxime Martin, die in de #46 BMW M4 van WRT zit, relativeert de risico’s enigszins, zonder ze te ontkennen en raakt een ander belangrijk element in LM GT3 aan: “Ik denk dat het misschien wel zal meevallen, want er zijn echt wel strenge straffen voor het veroorzaken van een aanrijding en ik denk dat de Hypercars iets minder agressief voor de dag zullen komen dan in Qatar. Hier is geen marge voor fouten. Een belangrijk element voor de race hier, is het feit dat de ‘Bronze’ rijders iets langer dan twee stints zullen moeten rijden, want we komen met twee stints niet aan één uur en 45 minuten. Maar waar en hoe je die 10 à 15 bijkomende minuten inplant, is uiteraard een vraagteken. Je kan risico’s nemen en hopen op een incident naar het einde toe, maar als dat er niet komt, sta je voor een voldongen feit. Ik heb een goed oog op dit weekend.”  

Ook Dries Vanthoor (BMW) is overtuigd van de impact van het verkeer en hij ziet het van uit het oogpunt als Hypercar-rijder: “Ik denk dat het niet evident zal worden, maar we passen ons aan. Verder heb ik nog geen idee waar we dit weekend zullen staan.