F1 China: slechts één vrije training door sprintrace

De Formule 1 keert komend weekend na vijf jaar afwezigheid terug naar China. Door de Covid-pandemie kon de wedstrijd enkele jaren niet worden verreden, maar dit jaar staat de Grote Prijs van China wel op de kalender. Daarnaast staat dit weekend de eerste sprintrace op het programma.

Foto’s: ©F1/Ferrari

Twintig jaar geleden reed de Formule 1 voor het eerst een wedstrijd op Chinese bodem. De Chinese overheid had al in de jaren negentig plannen om een F1-wedstrijd naar China te brengen, maar de Grote Prijs van Zhuhai die in 1999 op de F1-kalender stond, werd door de slechte staat van het circuit afgekeurd.

China bouwde met de Shanghai International Circuit een nieuwe baan, waardoor de F1 in 2004 toch naar China kon afreizen. Rubens Barrichello won voor Ferrari de eerste Grote Prijs van China.

Van 2004 naar 2024

Van 2004 tot 2019 stond de Grote Prijs van China telkens op de F1-kalender, totdat de covid-pandemie uitbrak. Sinds 2020 vond geen enkele formule-race op het International Circuit Shanghai meer plaats, tot dit jaar. Komend weekend zal de Formule 1 de vijfde manche van het seizoen in Shanghai afwerken.

De lange rechte stukken op het circuit zorgen voor veel inhaalmogelijkheden. Daarnaast is de moeilijke eerste bocht een mogelijkheid voor rijders met lef om in te halen. Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) kon nog nooit op het International Circuit Shanghai winnen, terwijl Lewis Hamilton (Mercedes) al zes keer de Grote Prijs van China op zijn naam schreef.

Spektakel door sprintrace?

Door de sprintrace krijgen de rijders minder tijd om de baan te leren kennen. Dat kan voor een spektakelrijke wedstrijd zorgen, want veel rijders hebben nog nooit op het International Circuit Shanghai gereden. Met slechts één vrije training moeten de rijders voor het volledige weekend meteen klaar zijn. Het wordt dan ook afwachten welke favorieten zich naar voren zullen schuiven. Hieronder vindt u het schema voor dit weekend.

Vrijdag 19 aprilVrije training 15u30 – 6u30
Vrijdag 19 aprilKwalificatie sprintrace9u30
Zaterdag 20 aprilSprintrace5u00
Zaterdag 20 aprilKwalificatie hoofdrace9u00
Zondag 21 aprilHoofdrace9u00