MotoGP Austin: Vinales schrijft geschiedenis

De Grote Prijs van de Verenigde Staten werd een wedstrijd voor de MotoGP geschiedenisboeken. Spanjaard Maverick Vinales won voor Aprilia en werd daarmee de eerste rijder uit het MotoGP tijdperk die met Suzuki, Yamaha en Aprilia races won voor drie verschillende merken.

foto: © motogp.com

Maverick Viñales (Aprilia Racing) begon eerder terughoudend aan de wedstrijd maar stormde naarmate de rondes vorderden naar de kop van de race. Hij rekende af met Bagnaia, Martin, Acosta en Marquez om definitief naar de leiding te gaan en deze niet meer uit handen te geven. Pedro Acosta (Red Bull GASGAS Tech3) liet zich opnieuw opmerken door eerst Martin van de leidersplaats te zetten en het daarna Marquez moeilijk te maken. Jorge Martin (Pramac Ducati) leek even te gaan wegrijden maar uiteindelijk werd de Spanjaard toch ingerekend en met het vooruitzicht op heel wat punten in het kampioenschap koos hij eieren voor zijn geld. Marc Marquez leek met de Gresini Ducati ook heel even onaanraakbaar, maar hij schoof op zijn eentje onderuit onder druk van Acosta. Acosta leek dan op weg naar de zege maar hij had dan weer geen verhaal tegen de aanstormende Vinales. Vinales herhaalde nogmaals zijn stunt van gisteren in de sprintrace, en reed naar een dominante zege. Acosta hield vast aan de tweede plaats en werd de jongste rijder die twee opeenvolgende podia haalde. Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) deed een laat bod op de laatste podiumplaats en mocht op de derde trede plaatsnemen.

Een boeiende wedstrijd werd het ook in Moto2, waar Sergio Garcia (MT Helmets – MSI) een mooie eerste zege haalde in de categorie, voor een sterk presterende thuisrijder Joe Roberts (OnlyFans American Racing) en een goed teruggekomen Fermin Aldeguer (Beta Tools SpeedUp). Onze landgenoot Barry Baltus (Fietenolie Racing GP) zat minder goed in de wedstrijd en eindigde op een zestiende plaats. In Moto3 tenslotte was er de zege van David Alonso (CFMOTO Valresa Aspar Team) voor Daniel Holgado (Red Bull GASGAS Tech3) en Angel Piqueras (Leopard Racing).