FIA WEC Imola: Ferrari op eigen bodem?

Komend weekend staan er niet minder dan drie wereldkampioenschappen op de autosportkalender, met naast de F1 in China en het WRC in Kroatië ook de tweede manche van het FIA WEC op de Autodromo Enzo e Dino Ferrari di Imola nabij Bologna. Porsche won begin maart de opener van het wereldkampioenschap uithouding op het atypische circuit van Qatar, maar Imola zou wel eens een ander beeld kunnen geven, terwijl Peugeot in Italië voor het debuut van de nieuwe Peugeot 9X8 2024 staat.

Net als in Qatar staan er in Imola 37 wagens op de deelnemerslijst, zonder wijzigingen wat betreft teams en auto’s. Bij de rijders zien we wel enkele verschuivingen, te beginnen met Alpine waar Ferdinand Habsburg afwezig is na het ongeval tijdens testen eerder deze maand. Het is niet uitgesloten dat Jules Gounon hem vervangt, al moet het Franse team dat nog officieel aankondigen. Alex Lynn en Earl Bamber doen het alleen in de Cadillac V-Series.R, wat overigens ook het geval zal zijn tijdens de 6 Hours of Spa (11 mei), de derde manche van het kampioenschap.

Ferrari veel lichter, goed voor thuisrace?

Na de zege van Porsche in Qatar en de daaropvolgende aanpassing van de BOP zouden de kaarten voor dit Italiaanse weekend wel eens anders kunnen liggen. Voor de tweede race van het FIA WEC verliezen Alpine (-28 kg), BMW (-25 kg), Ferrari (-34 kg), Isotta (-27 kg) en Toyota (-29 kg) fors wat gewicht. Ook de winnaar van Qatar, Porsche wordt vijftien kilogram lichter. Lamborghini en Cadillac krijgen dan weer meer vermogen onder de 210 km/u, maar worden amper lichter. Uitkijken naar wat dit geeft op de bochtige en snelle omloop in Italië, waar ook het inhalen geen evidentie zal zijn.

Uiteraard is Imola een thuisrace voor Ferrari, dat drie wagens afvaardigt, maar ook Lamborghini speelt een thuismatch en dus is het uitkijken naar hun prestaties.

In GT3 zien we een ander beeld, met de Ferrari 296 GT3, de Ford Mustang GT3, de McLaren 720S GT3 en de Porsche 911 GT3 R die extra gewicht krijgen, respectievelijk acht, drie, één en twee kilogram. De Aston verliest gewicht (12 kilogram) en de Lamborghini krijgt een beter aerodynamica. In GT3 ging de zege in de opener van het seizoen ook naar Porsche.

De zes Belgen op post

Van Belgische zijde verandert er niets, met in de klasse Hypercar uiteraard BMW M Team WRT met Dries Vanthoor, terwijl zijn broer Laurens Vanthoor, de winnaar van Qatar, het bij Porsche doet en Stoffel Vandoorne bij Peugeot aan het werk is.

In LMGT3 racet Maxime Martin met Valentino Rossi voor Team WRT, Tom Van Rompuy zit bij TF Sport in de Corvette en Sarah Bovy zien we in de Iron Dames Lamborghini.

Wat betreft de timing start de meeting op vrijdag met een eerste vrije sessie om 12u00 tot 13u30 en een tweede om 17u15, opnieuw anderhalf uur lang. Op zaterdag is er een laatste vrije oefensessie van 11u110 tot 12u10, voorafgaand aan de kwalificatiesessies die om 14u45 starten. De race zelf start op zondag om 13u00. Noteren we nog dat de Duitse Porsche Carrera Cup en de Lamborghini Super Trofeo Europe de supportseries zijn.