ERC Hongarije: Mikołaj Marczyk snelste in shakedown, geen Ostberg

In Hongarije start dit weekend het nieuwe seizoen van de European Rally Championship. Vandaag stond de shakedown op het programma waarbij de rijders een kwalificatie-run moesten afwerken om de startgrid van de rally te bepalen. Mikolai Marczyk reed in zijn Skoda Fabia RS Rally2 naar de snelste tijd.

Foto: ©ERC

Opvallend aan de start van de shakedown was de afwezigheid van Mads Ostberg. De Noor staat op de startlijst van de rally van Hongarije, maar gaf verstek voor de shakedown. Waarom Ostberg niet aanwezig was, is nog niet duidelijk.

De shakedown van 4,60 kilometer bood de rijders de kans om de Hongaarse ondergrond te leren kennen. In het eerste deel van de proef was het een stuk asfalt, om daarna met gravel te eindigen. Elke rijder kreeg één kans om de kwalificatie-run af te leggen, en het was Mikolaj Marczyk die naar de snelste tijd reed. De Pool was een halve seconde sneller dan Skoda-rijders Simone Tempestini en Mathieu Franceschi. ERC-kampioen van vorig jaar Haydon Paddon eindigde als tiende.

Dankzij de kwalificatie-run kent elke rijder ook zijn startpositie voor de openingsproeven. Dit jaar wordt tijdens gravelwedstrijden de top vijftien omgedraaid om aan de eerste dag van de rally te beginnen, terwijl bij asfaltrally’s de top vijftien niet wordt omgedraaid. Vanavond staat nog de eerste klassementsproef op het programma, met een showproef in Hegyesd.