IAME Series Benelux Mariembourg: mooie seizoensopener

Om te kunnen schitteren tijdens de openingsmanche van de IAME Series Benelux in Mariembourg was het zaak om zich aan te kunnen passen aan de veranderende omstandigheden.  Tijdens de zeer spectaculaire en spannende Finales bleef het grotendeels droog.  De eerste laureaten van dit seizoen zijn Sam Balota (X30 Senior), Arthur De Doncker (X30 Junior), Lorenz De Cock (Mini), Amine Pantoli (Mini Rookie), Nicolas Chapelle (X30 Master), Matthieu Delbauf (X30 Senior Cup), Rafael Bourlard (KA100 148) en Leon Lijnsvelt (KA100 158).

(persbericht / foto: © P.Verheuge)

Met meer dan 280 ingeschreven piloten uit 17 verschillende landen werd er alvast een grote strijd verwacht tijdens de eerste manche van de IAME Series Benelux 2024 in Mariembourg.  En de toeschouwers die present tekenden zouden alvast niet teleurgesteld worden!  Met inhaalmanoeuvres, voortdurende wendingen en spannende wedstrijden, werd het spektakel gedurende drie dagen verzekerd onder een zeer wisselvallige hemel.  Vooraleer we naar Ostricourt trekken van 10 tot en met 12 mei is dit wat u moet onthouden van de eerste afspraak van het seizoen!

X30 Senior: Een keizerlijke Sam Balota

Wat als 2024 het jaar van de titel wordt voor Sam Balota in X30 Senior (14-29 jaar) ?  Dan heeft hij daarvoor in ieder geval een eerste goede stap gezet richting die titel door het maximum van de punten te pakken ten opzichte van 107 concurrenten.  De Antwerpenaar die voor het merendeel domineerde tijdens de kwalificatiemanches pakte eveneens de winst in de Finale met een comfortabele voorsprong op een nochtans zeer performante Alessandro Tudisca.
Achter hen speelden zich heel geanimeerde laatste rondes af in de strijd voor de derde plaats!  Na een spannend einde zou Henkie Kalteren uiteindelijk de laatste trede van het podium mogen innemen voor Daan Steenman, Aaron Ferrazzano, Kevin Lantinga en Noah Maton.  De Top 10 werd vervolledigd door Tristan Kroone, Andrea Pirovano en Gilles Renmans.
Door op de 14de plaats te eindigen tijdens de Finale mocht Patrice Kowalewski zich kronen tot de beste “Rookie” van het weekend.  De Kampioen van de IAME Series Netherlands 2024 die vierde was na de kwalificatiemanches, zal in alle geval onthouden dat hij in staat was om zo goed als gelijke tred te houden met de meest ervaren piloten in deze koninginnenklasse.

X30 Junior: Finale voor De Doncker, leiding in het kampioenschap voor Buckley

In de uiterst competitieve X30 Junior categorie (12-15 jaar) werd de eerste winnaar van het seizoen Arthur De Doncker!  De Belgische piloot uit Dubai, die als vierde op de startgrid stond, realiseerde een zeer performant tweede deel van de Finale om uiteindelijk voor het eerst de overwinning te pakken in deze competitie.  Maar in werkelijkheid was er een andere winnaar dit weekend: Tadgh Buckley.  Door tijdens de twee puntentoekenningen telkens de punten te pakken van de tweede plaats in Mariembourg kan hij als leider in het kampioenschap richting Ostricourt trekken voor de volgende manche.  In de Finale kon de Ier voor Devon Hagelen blijven, die leider was in het tussentijdse klassement.  Anthony Bongartz, Sebastian Cerezov, Arthur Hoang en Senna Meunier vervolledigen de Top 10 voor Eva Dorrestijn.  Dankzij haar 11de plaats in het algemeen klassement haalde de Nederlandse de trofee van “Best Lady” binnen, terwijl die van beste “Rookie” naar Juste Mulder (13de) ging.

Mini: Perfecte start voor De Cock

Auteur van de beste chrono tijdens de oefensessies, laureaat van de twee kwalificatiemanches en winnaar in een zeer spannende Finale op een opdrogende piste, kortom dit was een perfect weekend voor Lorenz De Cock in de Miniklasse (10-12 jaar).  Maar dat betekent zeker niet dat het een makkelijke taak was.  In de Finale ging hij de Dinantais Noah Grignet immers voor met maar 83 duizendsten van een seconde voor de overwinning!
Op het moment dat hij de geblokte vlag passeerde dacht Ben Mc Cloughry dat hij de derde trede van het podium zou mogen innemen, maar de Ier kreeg een tijdstraf toegewezen van vijf seconden (duwen) en zakt hierdoor naar de vierde plaats.  Hierdoor kon Antoine Bouts de bronzen medaille binnenhalen na een prachtige remonte van acht plaatsen.  Na dit kopviertal finishten Levin Barbier, Lewis Boodts, Wayne Severijn, Jules Decoen, Daan van Dam en Noah Potgens.

Mini Rookie: Pantoli herpakt zich in de Finale

In tegenstelling tot Lorenz De Cock, die alles won in de Miniklasse, beleefde Amine Pantoli een wedstrijddag vol emoties in de Mini Rookie klasse (7-10 jaar) op zondag.  Nadat de Fransman mechanische problemen kreeg tijdens de eerste kwalificatiemanche, slaagde hij erin de Finale op zijn naam te schrijven nadat hij als 14de op de startgrid stond.  Memphis Schuurmans die tweede werd in het tussentijds klassement en de Finale, reed zich ook naar een mooi resultaat.  Zijn regelmaat werd in ieder geval beloond want de Nederlander verlaat Mariembourg als leider in het kampioenschap.  Eén van de mooiste remontes van het weekend kwam van zijn landgenoot Denver Bos, die vanaf de 19de plaats naar de 3de plaats reed in de Finale.  De Nederlander ging Tobi ter Haar en Matteo Campobello voor, gevolgd door Noel Mannsperger, Eloan Poissonnet (auteur van de beste tijd in de oefensessies), Luis Paternotte, Roan Boerema en Markus Engan Aasen.  Fransman Lorenzo Sambur kon zijn kansen op een goed resultaat in de finale niet verdedigen. Hij was de beste in de kwalificatiemanches, maar moest uiteindelijk opgeven.

X30 Senior Cup / X30 Master: Delbauf en Chapelle laten zich gelden

Wat een spektakel voor het seizoensdebuut in de X30 Senior Cup (18-29 jaar) en de X30 Master klasse (+30 jaar)!  Nadat de race verschillende keren van leider wisselde was het uiteindelijk Pierre Mochalski die erin slaagde als eerste de geblokte vlag te passeren.  De vreugde was desalniettemin van korte duur voor de Fransman, want er werd hem een tijdstraf toegewezen van vijf seconden voor het te vroeg verlaten van zijn rijlijn aan de start, wat hem degradeerde naar de derde plaats.  Matthieu Delbauf profiteerde van deze sanctie om zo de overwinning op zijn naam te schrijven in de Senior Cup voor Mathias Focan.  Het werd dus een perfect weekend voor de Athois die reeds de snelste was in de oefensessies en op kop stond na de kwalificatiemanches.  De Top 5 werd vervolledigd door de Nederlander Laurens Steijger en de Fransman François-Xavier Venet.
In de Master klasse is het Nicolas Chapelle die zijn langverwachte succes binnenhaalde.  De Belg profiteerde van een fout van leider Vincenzo Schillaci halfweg de race en een tijdstraf voor Björn Verhamme om de overwinning te pakken voor de Kortrijkzaan en Thierry Delré.  De vierde plaats ging naar Quentin Henry, eerste Gentleman (+40 jaar) en eerste leider in het kampioenschap.

KA100 : Lijnsvelt et Bourlard openen het palmares

Met de beste tijden in de oefensessies, twee overwinningen in de kwalificatiemanches en een succes in de Finale liet Leon Lijnsvelt zelfs geen kruimel over voor zijn tegenstanders in de KA100 158 categorie!  In de allereerste wedstrijd in deze klasse scoorde de Nederlander de volle pot voor Jamie Elzerman en Twan Kuurman.
In de KA100 148 categorie deed Rafael Bourlard net hetzelfde in Mariembourg als de Nederlander.  In de Finale kon hij na een mooi duel met Benjamin Foucart de overwinning pakken.  Maurice Istas sloot het podium af op de derde plaats.  Noah Hubert en Justus Sterk sloten de Top 5 af voor Paul Hersin.