WRC Kenia: KP14-16: Tänak in zondagsklassement, Rovanperä cruiset naar zege

In Kenia is de slotdag van de Safari WK-rally van start gegaan en op die slotdag zijn nog maximaal twaalf punten te verdienen. Voorlopig is Ott Tänak (Hyundai) de beste van het zondagsklassement, voor Elfyn Evans (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai). Er rest de deelnemers nog één lus van drie proeven alvorens deze Safari Rally Kenia ten einde is. 

Foto: © Hyundai

Het puntensysteem voor zondag is complex, want de einduitslag telt eigenlijk gewoon niet meer mee. Wel is er een afzonderlijk klassement voor de zondagse proeven, met nog zeven punten voor de winnaar en dan aflopend tot één punt, daar waar de winnaar van de Powerstage nog vijf punten krijgt. De punten van zaterdag worden overigens pas toegekend als de deelnemer ook zondag aan de finish staat. 

Op zondag startte Neuville met een scratch, gevolgd door tweemaal Evans, terwijl Neuville brokken reed tegen een grote steen. Onze landgenoot bereikt in principe wel zonder problemen de service.

Voorlopg leidt Tänak dus voor Evans, met een minieme bonus van drie tienden van een seconde. Het duo heeft goed twaalf seconden bonus op Neuville. In WRC2 niets van dit alles, daar gaat het gewoon om het normale klassement en daarin blijft Gus Greensmith (Skoda) bovenaan en Charles Munster, ondanks problemen op de slotproef gisteren, (Hyundai) vijfde.  

In het algemene klassement blijft de top-3 ongewijzigd, met Kalle Rovanperä (Toyoya), voor Katsuta en Fourmaux.

De slotlus start om 10u20 en eindigt rond twee uur deze namiddag.