FIA WEC: de nieuwe Peugeot 9X8 uitgelicht

Peugeot heeft zijn nieuwe wagen voor de rest van het FIA WEC-seizoen 2024 voorgesteld. Met de Peugeot 9X8 wil het team de sterke resultaten van vorig jaar herhalen. De achtervleugel, die vorig jaar niet op de wagen zat, is alvast terug en het formaat van de banden wijzigt ingrijpend.

Foto: Peugeot

Na een derde plaats in Monza vorig jaar en een sterke prestatie in de openingsrace van Qatar dit jaar, werkt Peugeot de rest van het seizoen met de nieuwe 9X8 2024 af. De gloednieuwe Hypercar moet het team zijn eerste zege van het seizoen bezorgen. Vorig jaar ontwierp Peugeot een FIA WEC-wagen zonder achtervleugel, maar op de nieuwe bolide keert de achtervleugel terug.

Ons nieuwe design is gelijk aan andere wagens”, legt Olivier Jansonnie, technisch directeur van Peugeot Sport uit. “Negentig procent van onze aerodynamica-onderdelen zijn veranderd, waaronder de toevoeging van de achtervleugel. Volgens ons is deze noodzakelijk om een optimale aerodynamica van de wagen te creëren.”

De plannen voor een nieuwe Peugeot 9X8 dateerden al van maart vorig jaar. Het team reed een volledig seizoen in de FIA WEC, maar bouwde daarnaast een nieuwe wagen voor dit jaar. “Het was een project binnen het project, waardoor de werklast bij onze medewerkers erg hoog lag”, vertelt Jansonnie. “Het team heeft hard gewerkt en we kijken er nu echt naar uit om het resultaat van vele testuren te laten zien. Het doel is om bij de koplopers te horen en tegen hen te strijden voor de podiumplaatsen en eventueel voor de overwinning.”

In de 6 Uur van Imola (19-21 april) zal de wagen voor het eerst op de baan te zien zijn. Ook in Spa en de 24 Uur van Le Mans is Peugeot aanwezig. In onderstaande video legt Peugeot Sport gedetailleerd de nieuwe wagen uit. Onder meer de nieuwe banden en de aerodynamica komen aan bod.