IndyCar St. Petersburg: Newgarden en Team Penske zegevieren in openingsrace

Tweevoudig IndyCar Series-kampioen Josef Newgarden (Team Penske) won dit weekend de Grote Prijs van Saint Petersburg, de eerste manche van het nieuwe IndyCar-seizoen. De Amerikaan domineerde de volledige race en behaalde zijn dertigste carrièreoverwinning in de IndyCar Series. Daarnaast bezette Team Penske met drie wagens de top vier.

Foto: © IndyCar – tekst: Gilles Debeer

“Ik had veel plezier vandaag”, zegt Josef Newgarden na zijn overwinning. “Het team heeft hard gewerkt en dit is een verdiende overwinning voor ons. Vorig jaar hadden we op stratencircuits niet de verwachte snelheid, maar vandaag was de wagen fantastisch.” Newgarden kon een dag eerder al de polepositie veroveren, wat hem in een goede stelling voor de race bracht.

In de openingsronde verdedigde Newgarden zijn polepositie en gestaag breidde hij de voorsprong tot ronde 27 verder uit. Marcus Armstrong (Chip Ganassi Racing) plaatste in die ronde zijn wagen in de muur en de veiligheidsauto kwam voor het eerst op de baan. Alle rijders gingen om een nieuw setje rubber en de wedstrijd werd snel hervat. Later volgden nog twee momenten waarbij de veiligheidswagen op de baan verscheen, maar bij elke herstart kon Newgarden de achtervolgende Pato O’Ward (Arrow McLaren) afhouden. De Amerikaan stormde na honderd ronden naar zijn dertigste overwinning in zijn IndyCar Series-carrière. Newgarden neemt dan ook logischerwijs de leiding in het algemeen klassement.

Voor Team Penske was de overwinning niet het enige hoogtepunt, want rijders Scott McLaughlin en Will Power reden naar een respectievelijke derde en vierde plaats. Zo bezette Team Penske met drie wagens de top vier. Pato O’Ward kon tussen de Team Penske-bolides zijn Arrow-McLaren naar een tweede plaats leiden. Het volgende evenement is de One Million Dollar Challenge, een speciale race zonder punten voor het klassement op zondag 24 maart in Californië.