IndyCar 2024: veel favorieten voor het nieuwe seizoen

Zondag 10 maart start in de Verenigde Staten het nieuwe seizoen van de IndyCar Series. Met voormalige F1-rijders en enkele Indy-kampioenen is het deelnemersveld sterk bezet.

Foto: © IndyCar en Tekst: Gilles Debeer

De geschiedenis van de IndyCar, een afkorting voor Indianapolis Car, begon met de oprichting van de Indianapolis Motor Speedway in 1909. De Amerikaan Carl Fisher wou een testfaciliteit voor auto’s maken en bouwde het ovale circuit. In de loop der jaren werden er veel verschillende competities met eenzitters verreden en sinds 1994 gebeurt dat onder de noemer IndyCar Series. Nu, 115 jaar later na het bouwen van het circuit, is Indianapolis 500 nog steeds de meest prestigieuze wedstrijd op de IndyCar-kalender.

Veel titelkandidaten

Titelverdediger Alex Palou (Chip Ganassi Racing) start aan zijn vijde seizoen in de IndyCar en lijkt de grote favoriet te worden. De Spanjaard won het kampioenschap in 2021 en 2023 en wil graag nog een titel aan zijn palmares toevoegen. Teamgenoot Scott Dixon wordt zijn grootste uitdager. De Nieuw-Zeelander won al zes keer het kampioenschap en werd vorig jaar tweede achter Palou.

Met zijn 43 jaar is Will Power (Team Penske) een leeftijdsgenoot van Scott Dixon. Net als zijn concurrent is de Australiër een titelkandidaat. Power won tweemaal het eindklassement van de IndyCar Series en wil zijn zwak seizoen van vorig jaar met een titel doen vergeten. Met ploegmaten Josef Newgarden, winnaar van Indianapolis 500 vorig jaar, en Scott McLaughlin die een jaar geleden op het podium van het eindklassement eindigde, heeft Dixon een sterk team rond zich.

Met Romain Grosjean (Juncos Hollinger Racing), Pietro Fittipaldi (Rahal Letterman Lanigan Racing) en Marcus Ericsson (Andretti Global) wagen ook voormalige F1-rijders zich aan de strijd om de titel. Ericsson heeft al zes overwinningen op zijn teller staan, waaronder ook de Indianapolis 500 in 2022. Grosjean en Fittipaldi zoeken nog naar hun eerste zege.

Op zondag 10 maart start de IndyCar Series met het nieuwe seizoen in Saint Petersburg. Het wordt afwachten welke rijder zich tot titelkandidaat ontpopt. Hieronder vindt u de deelnemers/teams voor het komend seizoen:

Abel MotorsportsR.C. Enerson    
A.J Foyt RacingSantino FerrucciSting Ray Robb   
Andretti Global with Curb-AgajanianColton Herta    
Andretti GlobalKyle KirkwoordMarcus Ericsson   
Andretti Herta with Marco Andretti and Curb-AgajanianMarco Andretti    
Arrow McLarenPato O’WardCallum IlottDavid MaluskasasAlexander Rossi 
McLaren-HendrickKyle Larson    
Chip Ganassi RacingKyffin SimpsonLinus LundqvistScott DixonAlex PalouMarcus Armstrong
Dale Coyne RacingJack HarveyNolan Siegel   
Dale Coyne Racing with Rick Ware RacingColin Braun(Nog te bepalen)   
Dreyer & Reinbold Racing / Cusick MotorsportsRyan Hunter-ReayConor Daly   
Ed Carpenter RacingChristian RasmussenEd CarpenterRinus VeeKay  
Juncos Hollinger RacingRomain GrosjeanAgustin Canapino   
Meyer Shank RacingHélio CastronevesFelix RosenqvistTom Blomqvist  
Rahal Letterman Lanigan RacingGraham RahalPietro FittipaldiChristian LundgaardTakuma Sato 
Team PenskeJosef NewgardenScott McLaughlinWill Power