VAS Classic: Verhaeghe en Mortelé winnen natste Leeuwenrit ooit

De weerman kondigde 1 maart aan als het begin van de meteorologische lente, maar zover waren we nog helemaal niet. De Leeuwenrit, die de VAS kalender voor de Classic discipline opende, kreeg op zaterdag 2 maart eerder herfstige omstandigheden te verwerken.

(persbericht)

Gure wind, met op tijd en stond een stevige plensbui. Dat kregen de deelnemers voor de voeten geworpen. Na de start in Deerlijk ging de route doorheen het hart van West-Vlaanderen met passages langs Lendelede, Langemark-Poelkapelle, Vleteren, Lo-Reninge en Roeselare, om dan met een grote zwaai langs Harelbeke opnieuw naar Deerlijk en de finish te leiden. Het zijn namen van steden en gemeenten die in het rally-gekke West-Vlaanderen altijd wel bekend in de oren klinken. Er werden twee delen afgewerkt en bij het aanmelden na het eerste stuk van het roadbook, lagen Rudi Verhaeghe en Jurgen Mortelé met de kleine Smart Fortwo aan de leiding. Ze haalden een goede lage score met 0,15 punten, maar rekenden zich zeker nog niet tot de zegekandidaten. Ze hielden een oog op Jan Vermeersch en Ralph Heerman met de Toyota Corolla. Die hadden 0,25 punten op het conto staan, net als de ervaren Leo en Inge Rackham (Peugeot 205 GTI) en de nooit te onderschatten broers Bart en Bjorn Buyse (BMW E21). Het achtervolgende peloton op Verhaeghe en Mortelé, dat mogen we dan ook stellig beweren, bestond uit te duchten tegenstanders.

Wie moesten ze vrezen? Leo en Inge Rackham kwamen na deel 2 binnen met slechts …0,5 punten. Dat is het soort score waar wedstrijden mee gewonnen worden zou je dan denken, maar het leverde hen slechts een tweede plaats op in het eindklassement. Rudi Jacobs en Ingrid Van Loock deden het in het tweede deel nog beter. In de Range Rover Sport lieten zij slechts 0,1 punten optekenen, maar zij hadden meer punten geraapt in deel 1 en zagen de zege aan zich voorbijgaan. Ze dienden genoegen te nemen met de derde plaats. En wat dan met Verhaeghe en Mortelé? Wel, zij leverden een perfecte… nul punten af! Zege dus voor het duo in de kleine Smart Fortwo en een mooi begin van het Classic seizoen. Het vervolg, dat komt er met de tweede wedstrijd, de Antwerp Classic, op zaterdag 13 april.

Adjunct-wedstrijdleider Nick Vanoverschelde, geeft ons zijn jaarlijkse kijk achter de schermen in zijn “the day after”:

“Als we naar een wedstrijd rijden wordt er wel eens gepraat in de auto over werktoestanden en in welke regio Anja [Seynaeve] soms gaat poetsen bij bedrijven. En zo gebeurde het dus dat in de voorbereidingen de kaarten werden bovengehaald van een regio als Proven. Er werd getekend en gerekend, verkenningen werden afgewerkt en in de commentaren op Facebook lieten we ieder in zijn eigen waan. Als we vrijdagavond 1 maart vertrekken om de letters te plaatsen laat mijn rijder van dienst, Jo, me weten dat er veel regen wordt voorspeld in de Westhoek. Zaterdagochtend 2 maart, en de openingswagen meldt dat er effectief al veel water op de baan staat. De regen valt steeds harder, het wordt de natste editie ooit! Maar voor de rest geen problemen. Iedereen vond het een mooi parcours. Ook de fotografen langs het traject kregen mooie beelden voor de lens dankzij de regenval. De easy way was dit jaar te vinden in de systemen en het traject, de moeilijkheidsgraad waren nu de weersomstandigheden. Algemeen was iedereen tevreden over de rit en de organisatie, we hopen dan ook dat we iedereen zeker mogen terugzien op onze 25ste editie van de Leeuwenrit op 1 maart 2025. Ik wil elke van onze medewerkers bedanken voor hun inzet in deze bijzondere weersomstandigheden. Dank ook aan de gemeentes, provincie en uiteraard de deelnemers.”