FIA WEC Qatar – H5: Laurens Vanthoor en Porsche leiden halverwege de race

De opener van het FIA WEC in Qatar is halverwege en vooraan leidt nog steeds de #6 Porsche Penske Motorsport Porsche 963 van Lotterer-Estre-Vanthoor. Het was onze landgenoot die na een schitterende openingsstint de leiding in handen nam en die uitbouwde tot een twintigtal seconden op de dichtste achtervolger. In LMGT3 hebben zowel Corvette, als Porsche, Aston Martin en Ferrari al de leiding in handen gehad.

Foto: Ā© Shameem Fahath

Exact om 11u00 lokale tijd vertrokken de 37 bolides voor de eerste race van het WK Uithouding, een wedstrijd van tien uur. Het was initieel Miguel Molina die in zijn #50 Ferrari 499P van vier naar Ć©Ć©n vloog bij de start, een positie die de Spanjaard een half uur in handen hield. Vervolgens was het aan Nico MĆ¼ller in de #93 Peugeot 9X8 om naar voren te schuiven, terwijl Laurens Vanthoor na een goed uur de eerste plaats overnam. Onze landgenoot, Kevin Estre en AndrĆ© Lotterer rijden ook na vijf uur nog steeds vooraan en de kans dat we 38 jaar na Thierry Boutsen nog eens een Belgische winnaar in het WK Uithouding gaan zien, wordt met het uur groter.

Peugeot de verrassing

De verrassing in deze eerste race van het seizoen komt misschien wel van Peugeot, aan de laatste wedstrijd toe met de huidige versie van de 9X8. MĆ¼ller-Jensen-Vergne zijn in een mooie strijd verwikkeld om de tweede plaats, met de #5 Porsche van Christensen-Campbell-Makowiecki, met vlak achter hen de #12 Jota Porsche van Stevens-Ilott-Nato en de Cadillac van Bamber-Lynn-Bourdais, ondanks een wissel voor de voorkant van de V-Series.R vroeg in de race. De #83 AF Corse Ferrari van Schwartzman-Kubica-Ye is als zesde de beste vertegenwoordiger van het Italiaanse merk. Ferrari kende al wat problemen onder meer met een achtervleugel van de #51 die een eigen leven ging leiden.

Stoffel Vandoorne (Peugeot) reed lang in de top 10, ondanks een schuiver van zijn wagen bij de start. Halverwege de race verdween de 9X8 echter in de box met problemen aan de batterij. Dries Vanthoor (WRT BMW) is zestiende. Het Beierse merk komt er in Qatar niet aan te pas, net als Lamborghini en in mindere mate Alpine.

Open strijd in LMGT3

In LMGT3 verloren we vooraan al snel poleman Tom Van Rompuy, nadat de Corvette tot stilstand kwam met een probleem aan de versnellingsbak. Maxime Martin (BMW) en Sarah Bovy (Lamborghini) vinden we halverwege de wedstrijd respectievelijk op de plaatsen drie en zes.

Vooraan hebben de beide AF Corse Ferrari 296 zich licht van de concurrentie afgescheiden, met de #54 van Rigon-Flohr-Castellacci aan kop.