FIA WEC Qatar – Interview Maxime Martin: “Wij willen voor de titel meespelen”

De tweede Belg in de reeks van zes in Qatar is Maxime Martin. De Brabander maakte recent, tijdens de 24 Uur van Daytona, zijn debuut in de LMDh BMW M Hybrid V8. In het FIA WEC is Martin echter de Pro-rijder in de #6 BMW M4 LMGT3, samen met Valentino Rossi en Ahmad Al Harthy en het trio heeft duidelijke ambities.

Foto’s: WRT – BMW

We hebben inderdaad een sterke line-up, dus inderdaad, we werken in functie van het podium, zeges en uiteraard op termijn een mogelijke titel”, aldus Maxime Martin. “Opgepast, dit is een hoogstaand kampioenschap, met een aantal erg sterke teams, dus het zal niet eenvoudig worden. Ik denk dan onder meer aan de équipes van de andere Belgen, Tom Van Rompuy en Sarah Bovy. Maar zij zullen niet de enigen zijn. De sleutel tot een goed eindresultaat is naast snelheid, ook regelmaat. Je hebt niet of amper recht op een nulresultaat, zeker niet in de races met een hoger puntencoëfficient zoals Le Mans of hier in Qatar. Uiteraard is daarbij Le Mans, met dubbele punten een sleutelrace in het kampioenschap en bovendien is die wedstrijd een doel op zich, voor iedere rijder.

Weer met Rossi

Maxime Martin start zijn tweede seizoen aan de zijde van Valentino Rossi, zowel in FIA WEC als GT World Endurance, naast twee wedstrijden in GT World Sprint, waaronder uiteraard Misano, de thuisbasis van de legendarische Italiaan.

Valentino maakt continu progressie en Ahmad Al Harthy is iemand met ervaring in dit soort wedstrijden, dus ik denk echt dat wij een sterk team hebben. Een van de elementen die voor Valentino nieuw zijn, is het racen in een veld waar er ook een snellere categorie rijdt. Maar daarvoor zijn de testdagen er. Maar ik heb, zoals gezegd, vertrouwen in mijn beide teamgenoten en uiteraard het team. Onze wagen heeft zijn deugdelijkheid al bewezen, al denk ik dat Qatar voor ons niet het beste circuit is. De BMW M4 LMGT3 zal zich zeker beter voelen in Spa, Le Mans, Austin en Imola. Bovendien is de piste van Qatar erg hard voor het rubber en we zullen moeten vechten om twee opeenvolgende stints met hetzelfde rubber af te werken, wat echter wel moet, gezien het beperkt aantal banden.

Is het feit dat Martin, na een eerste kennismaking met de prototype van BMW, nu in LMGT3 rijdt, iets wat hij liever anders had gezien?

Neen, zeker niet. We rijden ook voor een wereldtitel en bovendien maken wij een reële kans, terwijl BMW in de categorie Hypercar van het FIA WEC aan een eerste seizoen toe is en het voor mijn collega’s waarschijnlijk moeilijker zal zijn om echt vooraan te racen. Een eerste seizoen is nooit evident, zeker niet tegen een concurrentie die al één of meerdere seizoenen achter de kiezen heeft. Bovendien mag ik met BMW de lange wedstrijden van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap rijden en race ik dus ook met de prototype, dus ik heb een zeer mooi programma dit jaar.”