W2RC Abu Dhabi: tweede WK-manche na Dakar en de Mevius mede favoriet

Nu het stof is neergedaald van de Dakar Rally vorige maand, is het alweer tijd voor de offroad-teams om weer op toeren te komen. Een top van de discipline is aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten voor de 33ste editie van de Abu Dhabi Desert Challenge. Er staat meer dan 2.000 kilometers op het menu en er liggen heel wat kostbare punten voor het grijpen tijdens de tweede halte van het World Rally-Raid Championship (W2RC), beter bekend als het WK offroad. Onze landgenoot Guillaume de Mevius is er mede kanshebber op de overwinning.

Tekst: Gilles Debeer – Foto: Red Bull

De wedstrijd begint later vandaag, maandag, met een korte proloog richting Al Dhannah. De volgende dagen krijgen de deelnemers vijf zanderige klassementsproeven voorgeschoteld om zaterdag aan te komen in Abu Dhabi City. Na de Dakar Rally, die als eerste manche van het WK offroad op de kalender stond, kunnen de rijders deze week opnieuw punten scoren. Eén grote naam zien we alvast niet op de deelnemerslijst. De Spanjaard Carlos Sainz won vorige maand nog de Dakar Rally, maar zal niet opdraven in Abu Dhabi, gezien Audi zijn engagement in de discipline stopzette.

Met de afwezigheid van Sainz in Abu Dhabi is de tweede ronde een kans voor landgenoot Guillaume de Mevius om naar de top van het W2RC-klassement te klimmen. de Mevius eindigde als tweede algemeen van de Dakar 2024 achter winnaar Sainz. De Belg rijdt met zijn Toyota Hilux Overdrive aan de zijde van co-rijder Xavier Panseri en hoopt om veel punten te scoren. “Alle testen zijn goed verlopen en we zijn er volledig klaar voor. Deze namiddag start de proloog en we kijken er enorm naar uit”, vertelt de Mevius.

Onze landgenoot is niet de enige kanshebber op de overwinning. Met Prodrive-rijder Al-Attiyah, winnaar van de ADDC in 2021, en Toyata-rijders Lucas Moraes en Seth Quintero staat er nog mooi volk aan de start. Op zaterdag 2 maart kennen we de winnaar in Abu Dhabi.