F1 Bahrein testdagen: Ferrari besluit aan kop

De drie testdagen op het circuit van Bahrein zitten erop. De derde en laatste dag werd een
extra lange sessie, opnieuw door
een rode vlag. Na 24 uur testen weten de teams nu waar ze
staan voor het komende seizoen.

tekst: Gilles Debeer
foto: ©
ferrari.com

Het echte werk kan beginnen in de Formule 1. De testdagen eindigden vandaag en de teams kunnen zich klaarstomen voor de eerste Grote Prijs van Bahrein op zaterdag 2 maart. De rijders, die gedurende drie dagen elk anderhalve dag in de auto zaten, kwamen op Sargeant na allemaal in actie vandaag. De Williams-rijder reed gisteren de hele dag waardoor Albon de voorkeur kreeg.

Tijdens de ochtendsessie wapperde de rode vlag al na een uur, omdat het beruchte putdeksel in bocht elf opnieuw loskwam. De ochtendrijders zagen zo net als gisteren een volledig uur testen in rook opgaan. De FIA besloot om de klok te resetten naar acht volledige uren, waardoor er geen pauze was tussen beide sessies. Dat was geen probleem voor de rijders, die in de lange sessie meer het ware gelaat van de wagen toonden.

Ferrari als uitdager van Red Bull Racing?

Ferrari lijkt titelverdediger Red Bull Racing het vuur aan de schenen te gaan leggen voor komend seizoen. Charles Leclerc en Carlos Sainz hebben drie goede, snelle testdagen achter de rug. De rode bolide stond na de meeste sessies als eerste op de tabellen. Een mogelijke strijd is in de maak, al toont de SF-24 zich net als vorig jaar niet superieur tijdens de lange runs. Red Bull Racing en Aston Martin draaiden snellere tijden, al is het niet duidelijk hoeveel brandstof er in de tank zat. Ook Mercedes en McLaren deden niet onder voor de snelste tijd.

Groot vraagteken in het middenveld

Het is niet duidelijk welk team de bovenhand zal nemen in de subtop. Alpine leek tijdens de drie dagen niet op de afspraak te zijn, terwijl het nieuwe Visa Cash App RB op de eerste dag hoge ogen gooide. Vandaag was het de beurt aan Guanyu Zhou in zijn Sauber om de ware snelheid van zijn wagen te onthullen. De Chinees reed naar een derde tijd. Williams had voor het eerst een probleemloze dag, met een zesde tijd voor Alexander Albon als gevolg. Haas lijkt net als vorig jaar het zwakke broertje te worden, al blijven ze bij het Amerikaanse team positief denken.

Het officiële seizoen start op 2 maart met de Grote Prijs van Bahrein. Daar zullen we zien welk team zand in de ogen strooide van zijn concurrenten tijdens deze testdagen.