F1 2024: de start na een woelige winter

De Formule 1 trapt op 2 maart het seizoen op gang met de Grote Prijs van Bahrein en dat na een lange, maar woelige winterpauze. Tijdens de winterperiode, waarin uiteraard geen wedstrijden plaatsvinden, stond de F1-wereld dus niet stil. Michael Andretti wil een elfde team op de grid krijgen en Lewis Hamilton tekende voor 2025 bij Ferrari. Daarnaast zijn er koppen gerold bij Team Haas na hun zwak seizoen en kwam Red Bull-baas Christian Horner in vervelende papieren te zitten.

De Formule 1-wereld ontwaakt uit zijn winterslaap. Na drie maanden zonder races staat op 2 maart de Grote Prijs van Bahrein op de kalender. Tien teams en twintig rijders staan te popelen om te beginnen aan het seizoen. Opvallend: geen enkele nieuwe rijder verschijnt dit seizoen op de grid. De gekende stoelendans in de sport vond dit jaar niet plaats, daar waar dit seizoen er wel transfers zullen volgen.

Hamilton naar Scuderia Ferrari

Een transfer kennen wel al, met name die van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Hij vertrekt na dit seizoen bij Mercedes. Na twaalf jaar verlaat de Brit zijn team voor concurrent Scuderia Ferrari, dat maakte het Italiaanse team begin februari bekend. Hamilton zal de Spanjaard Carlos Sainz Jr. vervangen. Charles Leclerc blijft wel aan boord bij Scuderia Ferrari. Voor Hamilton is het een kinderdroom die uitkomt, zeker nadat hij de laatste twee jaar bij zijn team op de sukkel was. Toch zorgde de aankondiging voor een bom in de F1, want niemand zag de overgang aankomen.

Tijdperk Steiner voorbij

Team Haas eindigde vorig jaar als laatste in het constructeurskampioenschap. Grote baas en sponsor Gene Haas greep in en wees teambaas Günther Steiner in januari de laan uit. De Italiaan was acht jaar lang teambaas bij Haas, maar kon nooit potten breken. Gene Haas hoopt dat de Japanner Ayao Komatsu betere resultaten neerzet. Hun beste plaats in het constructeurskampioenschap was een vijfde stek in 2018.

Van tien naar elf?

Sinds 2017 staan er op de startgrid van de F1 steevast twintig wagens. De Amerikaan Michael Andretti was van plan om twee wagens extra aan die startgrid toe te voegen en het team kreeg in oktober vorig jaar de goedkeuring van de FIA om de grid te vervoegen. De FOM, de rechtenhouder van de F1, stak echter stokken in de wielen. Andretti en zijn partner General Motors, het moederbedrijf van Cadillac, blijven geloven in hun plannen. Met een mogelijke toetreding als motorleverancier in 2028 blijft de deur op een kier.

Wat met de rest?

Bij titelverdediger Red Bull Racing is begin februari een onderzoek gestart naar teambaas Christian Horner na een klacht over grensoverschrijdend gedrag binnen het team. Er is nog geen resultaat van het onderzoek, maar dat er iets aan de hand is binnen Red Bull, lijkt duidelijk.

Alfa Romeo krijgt dit seizoen danw eer een nieuwe naam. Het Italiaanse team gaat opnieuw als Sauber door het leven. Ook de wagen krijgt een grote metamorfose. De traditionele rood-witte auto wordt vervangen door een groene kleur. De naam AlphaTauri zal dit jaar ook niet meer verschijnen op de grid. De nieuwe naam van het team is Visa Cash App RB. Bij McLaren, Alpine, Williams en Aston Martin verliep de winter dan ogenschijnlijk rustig, maar in de F1 is nooit iets wat het lijkt.