VAS: Droneport opent regionale regularity-seizoen

De “10de Droneport Regularity” wordt ingericht door Topspeed Rally Club Haspengouw vzw op 24 februari 2024 en zal starten te Sint-Truiden. Het is een regularity-wedstrijd, waarbij de deelnemers een vooraf bepaald gemiddelde ten alle tijde moeten respecteren, en dat over een vooraf bepaald traject (regularityproef).

(persbericht)

De deelnemers ontvangen vooraf een roadbook, waarin het te volgen traject wordt weergegeven en waarin de opegegeven gemiddelde snelheid over het traject wordt medegedeeld. Door middel van sensoren en geheime controles kunnen de organisatoren tot op de seconde en tot op de meter controleren of dat het geval is. Wie het ritme niet volgt, of het traject verkeerd aflegt, raapt strafpunten en het is diegene met de minste strafpunten die de winnaar wordt van de wedstrijd. Het meest interessante deel van deze wedstrijd is dat de regelmatigheidstrajecten gevormd worden door de proeven van de rally van Haspengouw. De deelnemers krijgen dus een mooi uitgestippeld afgesloten traject. Voor de toeschouwers is het belangrijk om weten dat dit dus geen snelheidsrally is, maar een test in juistheid en regelmaat.

Het doel van de discipline regularity was van bij aanvang om met mooie, oude wagens een meerwaarde creëren. De wedstrijd staat dan ook enkel open voor wagens die voldoen aan de wettelijke bepalingen voor “oldtimers”. Om dit doel te behouden staat het de organisator dan ook vrij om voertuigen te weigeren die niet overeenkomen met die definitie of die niet passen naar de geest van de opzet. Voor de deelnemers ligt het plezier er natuurlijk in dat zij met hun wagens kunnen rijden over de proeven van een ware klassieker van het Belgische rallykampioenschap.

De Droneport Regularity is de openingswedstrijd van het seizoen, waarin nadien nog de Regularity van Kasterlee en de Regularity van Zuid-Limburg worden afgewerkt.

DRONEPORT REGULARITY

  • Wie? TRCH vzw (Topspeed Rally Club Haspengouw)
  • Wanneer? zaterdag 24 februari 2024
  • Wat? Eerste manche van het VAS regionale kampioenschap Regularity 2024, verreden over 199,33 km. De wedstrijd loopt parallel met de Rally van Haspengouw.
  • Waar? DronePort Limburg Regional Airport, Lichtenberglaan 1090 in 3800 Sint-Truiden waar om 9u15 de eerste wagen zal starten. De vroegste finishers worden op het podium verwacht omstreeks 17u00.

Eén jaar geleden: Guy Vrachten en Bart Keymiss

De “Droneport Regularity” is toe aan zijn tiende organisatie en dat betekent ook dat er dus exact één jaar geleden een negende uitgave werd gereden. De zege kwam toen toe aan Guy Vrachten en Bart Keymiss, met een Honda CRX. Het duo won vier van de acht voorziene proeven en reed naar de zege. Ze maken gebruik van een eerder zeldzame Honda CRX VTEC uit 1990. Een wagen, zo denkt Guy, die ideaal is om na trage situaties opnieuw op snelheid te komen en het ritme aan te houden. Vorig seizoen werden ze derde in het kampioenschap, na winst in St-Truiden en een derde plaats in Gingelom, en in 2024 heeft het duo Guy Vrachten en Bart Keymiss het voornemen om opnieuw het volledige kampioenschap te rijden, dat dit seizoen echter maar uit drie wedstrijden bestaat. Dat er dit jaar maar 3 wedstrijden in aanmerking komen voor het kampioenschap vinden Guy en Bart enorm spijtig, temeer dat de vertrouwde maaskiezel van de Sezoenregularity een apart cachet gaf aan de discipline. Ook dit jaar rijden zij met dezelfde wagen als vorig jaar en blijven zij hun ‘old-school’ mentaliteit trouw. Dit betekent dat er bij hen geen blunik in de wagen te vinden is en dat zij zich enkel concentreren op de tabellen, de top-chrono’s en de Terratrip. Tot slot moet Regularity een spannend verhaal blijven waar de menselijke inzet dient te primeren. Kort gezegd zouden de GSK’s de enige scheidsrechters moeten
worden die het verschil maken tussen winst en verlies.