IGTC Bathurst 12: Laurens Vanthoor algemeen, Alessio Picariello in Pro/Am, beide met Porsche

In Bathurst heeft het trio Campbell-L. Vanthoor-Güven de opener van de Intercontinental GT Challenge gewonnen. In de Manthey EMA Porsche 911 GT3.R toonde het trio zich nipt sneller dan de Mercedes-AMG GT3 van Habul-Gounon-Stolz. Het is de eerste zege voor Laurens Vanthoor in Bathurst en hij is de vierde Belg die de Australische klassieker op zijn palmares inschrijft. 

In een race met onderbrekingen, ongevallen en regen, was het uiteindelijk de Manthey EMA Porsche 911 GT3.R van Laurens Vanthoor, Matt Campbell en Ayhancan Güven die de zege op zak stak. De Porsche kende maar liefst twee drive-throughs, maar maakte in de regen de achterstand goed en kon na 12 uur en één ronde de zege op zak steken.

Matt Campbell won enkele weken geleden nog de 24 Uur van Daytona, uiteraard ook met Porsche, en deed het voor de tweede maal in Bathurst. Ayhancan Güven, een voormalige winnaar van de Porsche Carrera Cup Benelux, behaalde in Bathurst zijn eerste grote GT-zege en Laurens Vanthoor tikte één van de weinige vakjes af die op zijn indrukwekkende palmares nog openstonden. Laurens Vanthoor is de vierde Belg die de race op Mount Panorama wint, na Wolfgang Reip (2015), Dries Vanthoor (2018) en Maxime Soulet (2020). “Het voelt geweldig, maar het zal even duren voor ik het besef. Ik probeer al zo lang deze race te winnen en het is eindelijk gelukt“, aldus Vanthoor na de finish.

Achter de ‘Grello’ Porsche 911 pakte het trio Habul-Gounon-Stolz de tweede plaats, terwijl Audi met een privé team de derde plaats opeiste, met de JRT Audi R8 LMS van K. Van der Linde-Talbot-Haase. 

Picariello in klasse Pro/Am

Nog Belgisch succes was er in de klasse Pro/Am, waar Alessio Picariello in een Manthey EMA Porsche 911 GT3.R naar de zege reed, samen met Harry King, nog een ex-winnaar van de Porsche Carrera Cup Benelux en Yasser Shahin. 

WRT kende een moeilijkere editie, ondanks de polepositie voor Sheldon van der Linde. Het trio Martin-Rossi-Marciello werd vijfde, na een pittige eindspurt, maar de BMW M4 GT3 van Charles Weerts eindigde na een contact met een Ginetta GT4 in de muur. Hij deelde de wagen met Dries Vanthoor en Sheldon van der Linde.   

De volgende manche van de IGTC is de 24 Uur van de Nürburgring op 1 en 2 juni.