WRC Zweden KP15: Lappi op zoek naar tweede WK-zege ooit

In Zweden lijkt Esapekka Lappi, zes en een half jaar na zijn eerste en enige WK-zege, op weg naar een tweede overwinning op het hoogste niveau. In 2017 stak hij de rally van Finland op zak, toen met Toyota en nu rijdt hij dus in de kleuren van Hyundai. Er scheiden hem nog drie proeven of zestig kilometer van die bevrijdende overwinning. Ondertussen mag de Fin de achttien punten van zaterdag op zijn conto inschrijven, als hij morgen de finish haalt tenminste.

Foto: © Hyundai

Thierry Neuville was aan het stuur van zijn Hyundai in drie van de vier proeven de snelste op zaterdagnamiddag, wat betekent dat de Belg stevig op de vierde plaats staat, op net geen minuut van het podium, al lijkt dat die derde plaats met nog 60 kilometer te gaan – zonder wedstrijdincidenten -, een brug te ver. Meer gebeurde er eigenlijk niet op zaterdagnamiddag, nadat de wedstrijd in Zweden zo veelbelovend was gestart.

Vooraan leidt Esapekka Lappi de wedstrijd en hij scoort dus ook de achttien ‘zaterdagse’ punten, als hij morgen de finish haalt. In de tussenstand van de rally heeft hij één minuut en zes seconden bonus op Adrien Fourmaux (Ford), die ei zo na nog van de baan ging, in de bocht… waar zijn teamgenoot Grégoire Munster tijdelijk geblokkeerd stond. 16,7 seconden achter Fourmaux volgt Elfyn Evans (Toyota), terwijl Neuville dus bijna een minuut verder vierde is. Munster staat nu ver van de top 10 en moet gewoon trachten te finishen.

Geheel virtueel is de WK-stand nu als volgt: 1. Neuville 40 punten, Evans 34 punten, Fourmaux 26 punten… Op voorwaarde, opnieuw, dat ze morgen finishen.

In WRC2 leidt Oliver Solberg in zijn Skoda zeer stevig, voor Sami Pajari (Toyota) en Georg Linnamäe (Toyota). In WRC3 lijkt Tom Rensonnet op weg naar een knappe top 5 in een sterk deelnemersveld, met Mille Johansson die het veld aanvoert.

Morgen, zondag, volgen nog drie proeven, tweemaal 25 kilometer en eenmaal tien kilometer, met een eerste start om 7u27 en een finish iets na een uur. Er zijn nog zeven punten voor de beste performer in de drie proeven en uiteraard vijf voor snelste in de Powerstage.